Správa železnic chce Negrelliho viadukt opravit za 1,2 mld. Kč

Vložil
ČTK
27.09.2016 07:45
Praha

Alois Negrelli



Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala veřejnou zakázku na opravu historického Negrelliho viaduktu v Praze. Cenu prací, které by měly trvat 39 měsíců, správa železnic odhaduje na 1,19 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Tendr souvisí s modernizací trati z hlavního města do Kladna. Vyplývá to z informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Ze zadání vyplývá, že cílem opravy je odstranit na viaduktu místní omezení rychlosti, zvýšit kapacitu trati a přizpůsobit ji limitům pro hluk a vibrace. "Stavba je úzce provázána s modernizací trati Praha - Kladno, kterou umožňuje následně realizovat. Snahou je maximálně zvýšit současnou traťovou rychlost," napsala SŽDC.

Při rekonstrukci se mají podle serveru E15.cz také odstranit nepůvodní vestavby a přístavby viaduktu. Oprava se podle serveru několik let odkládala, o jejím zahájení mluvil už v roce 2012 tehdejší ředitel SŽDC Jiří Kolář. Náklady tenkrát odhadoval na 800 milionů korun.

SŽDC chce současnou jednokolejnou trať na Kladno elektrifikovat a rozšířit o jednu kolej. Nově má vzniknout odbočka na letiště. Po trati by se po rekonstrukci měli cestující z centra města na letiště dostat za méně než půl hodiny.

Negrelliho viadukt je prvním pražským železničním mostem přes Vltavu a druhým nejstarším stojícím mostem v Praze. Spojuje Masarykovo nádraží přes ostrov Štvanici s Bubny. Stavba dlouhá 1100 metrů, která byla uvedena do provozu na začátku června 1850, je památkově chráněná. Jméno má most po inženýrovi Aloisi Negrellim, který řídil jeho stavbu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články