Architektkou roku 2016 se stala Marcela Steinbachová

Vložil
Tisková zpráva
26.09.2016 12:15
Marcela Steinbachová
Skupina

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku, získala Marcela Steinbachová. Oceněna byla za výbornou vlastní tvorbu a vzdělávání odborné i laické veřejnosti v oblasti architektury. Porota i letos udělila Čestné uznání, které získal Michal Škoda za bezmála dvacetiletou prezentaci umění v pozici šéfkurátora českobudějovického Domu umění. Cena Architekt roku je každoročně udělována v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH. Poprvé byla v rámci soutěže udělena i zvláštní cena Architekt obci.

Architektkou roku 2016 se stala Marcela Steinbachová. „Marcela Steinbachová představuje architektku, která se kromě výborné vlastní tvorby věnuje vzdělávání odborné i laické veřejnosti v oblasti architektury. Stojí za založením spolku Kruh, který do České republiky přivedl desítky skvělých architektů a architektek z celého světa. Na přednášky, diskuse, workshopy. Tyto hojně navštěvované akce byly následně zaznamenány v několika sbornících, které obsahují přepisy těchto akcí, ale i speciálně vytvořené rozhovory s vybranými přednášejícími. Mimořádného úspěchu dosahuje akce Den architektury, která se letos koná už pošesté, kdy stovky architektů, teoretiků, historiků a mnohých dalších provázejí tisíce zájemců z řad veřejnosti po vybraných místech po celé republice. V uplynulém roce realizovala výstavu Pokoje v Domě umění v Českých Budějovicích, která si kladla za cíl pomoci vysvětlit některé aspekty architektury těm úplně nejmenším,“ ohodnotila její přínos pro architekturu odborná porota v čele s Reginou Loukotovou. Dále v porotě zasedli Josef Pleskot, Antonín Novák, Adam Gebrian a Osamu Okamura.



Do užšího výběru se letos dostal i Michal Kuzemenský za intenzivní ateliérovou výuku na FA ČVUT v Praze a systematickou práci pro obec Úsilné, Zdeněk Sendler, za více než čtvrtstoletí dlouhou tvůrčí činnost v oblasti navrhování zahrad, parků a krajiny, která se vždy vyznačuje přirozeností, skromností a pokorou, aniž by se vzdávala svého tvůrčího potenciálu, Ivan Kroupa, patřící mezi nejvýznamnější české architekty od začátku své profesní kariéry, tedy od počátku 90. let, kromě vlastní praxe se věnuje výuce architektury na VŠUP v Praze, dříve na FA ČVUT v Praze a tým Yvette Vašourková a Igor Kovačević za dlouholetou organizaci aktivit šířících diskusi o architektuře jako věci veřejné, a to na mezinárodní i interdisciplinární úrovni.

Porota letos udělila také čestné uznání, které získal Michal Škoda za bezmála dvacetiletou prezentaci umění v pozici šéfkurátora českobudějovického Domu umění. Za výjimečné rozhodnutí zasvětit galerijní prostor prezentaci architektury. Od portfoliových výstav významných českých architektů následovaných speciálními projekty vytvořenými přímo pro jeho konkrétní prostor. Za poskytnutou příležitost architektům na začátku jejich profesní kariéry a v posledních letech úspěšné úsilí dostávat do Českých Budějovic i světově proslulé architekty.

Medailonek: Marcela Steinbachová

Studium: AVU Praha, Škola architektury Emila Přikryla, 2003, VŠUP, obor architektura, Institut základů vzdělanosti FF UK, Bakalářské studium. Zahraniční stáže: Cooper Union, New York, Letní škola architektury v Salzburku, Universität für Angewandte Kunst Wien, ateliér architektury (Coop Himmelb(l)au). Ocenění: Nominace na Interiér roku 2005 (společně s J. Hofmanem), Ocenění Vitrablok za návrh ze sklobetonových tvárnic, Čestné uznání za expoziční stánek pro VŠUP na veletrhu FOR HABITAT, Hlávkova cena za nejlepší diplomní projekt na AVU. Pedagogická činnost: Od roku 2007 odborná asistentka na škole architektury AVU. Ostatní Spolupráce na projektu o.s. Kruh (www.kruh.info). Pořádá přednášky o architektuře a podporuje vzdělávání v architektuře. Editorka sborníků Texty o architektuře. Spolupráce na katalogu Povolání architekt(ka). Dramaturgyně festivalu Film a architektura.

Cena Architekt roku je udělována osobě či osobám, které se v uplynulém období 5 let svým inovativním přístupem významně zasloužily o architekturu v České republice konkrétními tvůrčími či organizačními činy a to jak na poli návrhu domů, stavby měst a tvorby krajiny ale i skrze teoretickou, vzdělávací, propagační, publikační a popularizační práci. Základními kritérii pro posouzení oceněných tvůrců je zejména přínos jejich odborné práce z pohledu kvalitního veřejného prostoru, celkového rozvoje společnosti, výtvarné či odborné úrovně práce, technologické a materiálové inovace, šetrnosti vůči životnímu prostředí, atd. Cenu Architekt roku vypisuje každoročně společnost ABF, a.s., pořadatel stavebního veletrhu FOR ARCH, s cílem podpořit kvalitu a odbornou i občanskou angažovanost na poli architektury v České republice. Více informací najdete na www.architektroku.cz.

Hlavní partneři: SMO ČR, FOR ARCH
Záštita: MMR
Hlavní mediální partner: archiweb.cz
Mediální partneři: Moderní obec, ARCHITECT+, ERA21, ASB, Střechy-Fasády-Izolace, Stavitel, EARCH., PROPAMÁTKY, PRO města a obce

Cenu Architekt obci 2016 získala Zdeňka Vydrová a Litomyšl

Město Litomyšl a architektka Zdeňka Vydrová s projektem „Regulační plán Mariánské ulice a koncepce úpravy Partyzánské ulice“. To jsou vítězové soutěže Architekt obci 2016 pořádané prvním rokem Svazem měst a obcí ČR ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a časopisem Moderní obec v rámci soutěže Architekt roku. Pomyslnou stříbrnou medaili získala obec Líbeznice a Atelier M1 architekti za projekt „Obecní úřad, Dům služeb, Zdravotní středisko - Tři věže“. Třetí se umístila obec Trojanovice a architekt Kamil Mrva s projektem „Revitalizace v území Horečky v Trojanovicích“. Kategorii "Klikař", v níž hlasovala veřejnost, vyhrál projekt obce Lužná a architekta Václava Dvořáka s kolektivem nazvaný „Bydlení pro seniory Lužná“. Ceny byly předány taktéž v rámci společenského večera veletrhu FOR ARCH dne 21. září.
0 komentářů
přidat komentář

Související články