Zámek Nová Horka se 28. září vůbec poprvé otevře návštěvníkům

Zdroj
Vlastimil Vyplel
Vložil
ČTK
26.09.2016 08:20


Studénka (Novojičínsko) - Do zámku Nová Horka ve Studénce na Novojičínsku se 28. září poprvé v jeho historii podívají návštěvníci. Lidé uvidí mimo jiné výstavu historických fotografií zámku a prohlédnou si prostory, které chce Muzeum Novojičínska zrekonstruovat a v budoucnu je zpřístupnit nastálo - například salu terrena, krásný sál s barokní výmalbou nebo kapli. ČTK to řekl zástupce ředitelky muzea Radek Polách.


Muzeum letos dostalo zámek do své správy, poté co se z něj vystěhoval sociální ústav. "Uvažujeme o komplexní revitalizaci celého areálu tak, aby v budoucnu sloužil jako jeden ze tří muzejních zámků na takové spojnici, a to je Žerotínský zámek v Novém Jičíně, zámek v Kuníně a zámek Nová Horka," uvedl Polách.

Muzeum připravilo projekt pro první část rekonstrukce za 30 milionů korun a nyní čeká na schválení dotace. V první etapě se mají opravit fasády a připravit zpřístupnění přízemí pro veřejnost. Práce v případě schválení dotace začnou asi v polovině příštího roku. Projekt zahrnuje i vybudování nových expozic, které budou věnovány historii zámku nebo přírodovědě, a zpřístupnění zámecké kaple.

"V rámci dotace se budou taktéž restaurovat nádherné kusy nábytku, které souvisí se zámkem Nová Horka, budou vyrobeny nové kupříkladu historické regály pro umístění původní zámecké knihovny, která je v současné době v majetku Národního muzea a čeká na své přemístění v útrobách zámku v Novém Jičíně," řekl Polách.

Knihovna, která čítá 3000 svazků, obsahuje například část věnovanou alchymii. O tu se zajímali členové hraběcího rodu Vetter von der Lilie, kteří žili v Nové Horce od 17. století prakticky až do roku 1945. "Alchymie byla praktikována ve druhé polovině 18. století. Alchymistických lokalit na Novojičínsku je více," dodal Polách.

Celková rekonstrukce zámku zabere možná i několik desítek let. "Zámek je vcelku rozsáhlý a bude vyžadovat další finanční prostředky pro zpřístupnění celého prvního patra, návrat původního mobiliáře, obrazárny, nábytku a dalších záležitostí. Součástí celého památkového areálu je i nádherný anglický park a barokní parter," řekl Polách.

Na úpravách novohoreckého zámku se bude podílet i Jaroslav Zezulčík, kastelán nedalekého zámku v Kuníně, který se podařilo z ruiny přeměnit v jeden z nejhezčích zámků kraje. "Expozice se dotkne rovněž hudebního života na zámku - působila zde zámecká kapela nebo například Jiří Janáček, dědeček slavného skladatele Leoše Janáčka. Na zámek se mají dostat také národopisné sbírky z oblasti bývalého Kravařska. Je známo, že majitelé zámku se tímto tématem zaobírali," uvedl Zezulčík.

Program v Nové Horce začne 28. září v 09:00, jeho součástí bude minijarmark, výstava kreseb zámků na Kravařsku z počátku 19. století z díla Františka Kledenského nebo přednáška. Také v Kuníně bude na 28. září připraven mimořádný program - začínají tam oblíbené slavnosti Růže pro paní hraběnku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články