Marcela Steinbachová patří k nejvýraznějším českým architektům

Vložil
ČTK
25.09.2016 18:05
Praha

Marcela Steinbachová

Praha - Architektka Marcela Steinbachová (41), která tento týden získala cenu Architekt roku 2016 za mimořádný přínos architektuře, je jednou z nejvýraznějších osobností současné české architektury. Nejen mezi odborníky je známá jako propagátorka architektury. Stojí za založením spolku Kruh, který do České republiky přivedl na přednášky, diskuse a workshopy desítky architektů z celého světa, a organizuje Den architektury. Na svém kontě má i řadu ceněných realizací.


Steinbachová je spoluzakladatelkou a vůdčí osobností architektonického sdružení Skupina. Mimo jiné je autorkou či spoluautorkou interiérů divadla Komorní scény Aréna v Ostravě, rekonstrukce pražských kin Aero a Světozor, Knihkupectví a knihovny Franze Kafky v Praze, interiérů výrobní a administrační budovy v Hodoníně, řešení nové expozice historie dopravní Národního technického muzea v Praze a stálé sbírky Ostravského muzea i několika rodinných domů v ČR i zahraničí (Švýcarsko). K jejím nejvýznamnějším realizacím patří i rekonstrukce sídla Společnosti Franze Kafky v Praze, na které se podílela spolu se slavným americkým architektem Stevenem Hollem.

Akce Den architektury, která se koná od roku 2011, se stala velmi oblíbenou u veřejnosti. Každoročně se koná v několika desítkách českých a moravských měst. Architekti a teoretici zájemcům při nich přibližují architektonické, krajinné a urbanistické souvislosti daného místa.

Steinbachová je také dramaturgyní festivalu Film a architektura a v minulém roce realizovala v českobudějovickém Domě umění výstavu Pokoje, kde se pokusila architekturu přiblížit dětem. Rovněž je editorkou sborníků Texty o architektuře a spolupracuje na katalogu Povolání architekt(ka).

Marcela Steinbachová se narodila 31. března 1975 v Praze. Studovala na Akademii výtvarných umění u Emila Přikryla a architekturu též studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Absolvovala i bakalářské studium na Institutu základů vzdělanosti na Filozofické fakultě UK a mnohé zahraniční stáže. Získala řadu ocenění doma i v zahraničí, například Hlávkovu cenu za svůj Za diplomní projekt na AVU. Od roku 2007 je odbornou asistentkou na škole architektury AVU. Pořádá přednášky o architektuře a podporuje vzdělávání v architektuře.
0 komentářů
přidat komentář

Související články