Přenosové centrum Adaptronik v Darmstadtu od JSWD

Vložil
Petr Šmídek
23.12.2010 18:50
JSWD Architekten

Ve vědecké společnosti Frauenhofer sídlící v hessenském Darmstadtu byla v polovině listopadu po tříleté realizaci dokončena budova Institutu pro pevnost při provozním namáhání a systémovou spolehlivost (zkrácené Adaptronik). Za návrhem kompaktního kvádru se zlatavou fasádou stojí kolínský ateliér JSWD.
Adaptronik má představovat výzkumné pracoviště zcela nového typu, které vzniklo po intenzivních konzultacích s mnoha skupinami odborníků. V objektu se nachází různé laboratoře, zkušebny, prezentační a seminární místnosti, které sice fungují samostatně, ale dispozičně jsou propojeny tak, aby tvořily jeden funkční celek, kde budou všichni zaměstnanci podílející se na výzkumu vzájemně informováni.
Mírně protáhlý objekt je rozdělen do tří funkčních částí: zásobování pro spolupracovníky, pokusná zóna se zázemím a konečně část k jednání a prezentaci výsledků výzkumu.
Třpytící se fasádu tvoří mosazné panely, které jsou perforovány nepravidelným rastrem narušujícím jinak velmi kompaktní objekt. Patina obkladových panelů zároveň dodává fasádě v průběhu dne proměnlivý výraz. Na rozdíl od vnější bohaté fasády se prostorný interiér výzkumného centra nese ve skromném duchu, kde převládá bílá plocha stěn i stropů a na podlahách je šedá průmyslová stěrka nebo dubová průmyslová mozaika.
Celkové náklady na stavbu se vyšplhaly na osm milionů euro.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář