Kontroverzní socha Pocta hornictví stojí před nádražím v Ostravě

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
23.09.2016 16:30
Ostrava

foto: Josef zajíc, zdroj: https://www.novinky.cz/

Ostrava - Kontroverzní socha koně s vozíkem nazvaná Pocta hornictví, která dříve stála ve středu kruhového objezdu u ostravské Nové radnice, byla dnes instalována před hlavním nádražím. Když se kovová plastika před zhruba třemi lety objevila v blízkosti magistrátu, rozdělila laickou i odbornou veřejnost. Někteří umělci ji označili za kýč, podle jiných jde naopak o unikátní dílo.


Socha v kruhovém objezdu nahradila do té doby tradiční květinovou výzdobu uspořádanou do podoby koně, který je hlavním prvkem znaku města. Pozemek byl v té době ve správě centrálního městského obvodu, město se ale později rozhodlo, že ho obvodu odejme, sochu nechalo letos v únoru odstranit a před radnici se tak vrátila tradiční květinová výzdoba.

"Jsem rád, že tvůrci a vlastníci sochy i po všech tahanicích a následném odstranění koně z kruháče před radnicí na nás nezanevřeli a společně s nimi jsme pro sochu, která vyvolává tolik emocí, našli jiný odpovídající prostor," uvedl místostarosta centrální městské části Dalibor Mouka.

Socha vznikla v průběhu Sympozia prostorových forem Ostrava 2013, které pořádala Střední umělecká škola AVE ART Ostrava. "Socha koně s dolním vozíkem se do Ostravy vrací ověnčená první cenou z mezinárodně uznávané soutěže Hefaiston na Helfštýně, která se uskutečnila na konci srpna. V Ostravě některými zatracovaná socha oslovila porotu 35. ročníku mezinárodní soutěže uměleckých kovářů v kategorii Volná tvorba a komorní plastika," uvedl ředitel školy Jaroslav Prokop.

Sochu Ondřeje Gély, Stanislava Holíka, Jana Balnera a Jana Braunše už v minulosti oceňovala například umělecká kovářka Christine Habermann von Hochové, která je dcerou Alfreda Habermanna, zakladatele celosvětově uznávaného centra uměleckých kovářů na Helfštýně. "Socha je unikátním uměleckým dílem v rámci celé Evropy. Její pojetí je netradiční a proto velmi originální," uvedla umělkyně.

Plastika Pocta hornictví není jediným dílem, které ve městě vyvolalo emoce. Podobě rozporuplně kdysi veřejnost reagovala i na sochu modrookého Ikara na Prokešově náměstí přímo před Novou radnicí od pražského akademického sochaře Františka Štorka. Mytická postava s křídly, která má zčásti mužské proporce a modré oči se před radnicí objevila v roce 1999 a v místě stojí dodnes. Socha vysoká 3,5 metru váží asi sedm tun.
0 komentářů
přidat komentář