V Písku je Centrum energeticky efektivních budov

Zdroj
Pavel Pechoušek
Vložil
ČTK
23.09.2016 08:05
Písek

Písek - Na výzkum a vývoj v oblasti využití obnovitelných zdrojů a energeticky úsporných řešení se zaměřuje Centrum energeticky efektivních budov, které vzniklo místo části léta nevyužívaných Žižkových kasáren v Písku. Jeho vybudování stálo přes 450 milionů korun. V centru je dispozici více než 6000 metrů čtverečních prostor s technologiemi pro podnikatelské využití. Provozovatelem je firma RG Group a.s.


V centru, na jehož vzniku se podílelo České vysoké učení technické Praha, je v provozu například největší instalovaná baterie v republice. "Obsazeno máme momentálně zhruba 20 procent kapacity. Preferujeme zájemce z řad firem zabývajících se metodikou nízkoenergetických budov a stavebními technologiemi, které se blíží tomuto tématu," uvedl při dnešním slavnostním otevření centra manažer RG Group pro vědu a výzkum Jiří Šnajdar.

Projektem začal vznikat před šesti lety, majitelé centra hovoří o nejmodernějších prostorech v Písku a areálu budoucnosti. Uvedli, že se připravují na situaci, kdy během dvou let budou muset být podle evropských standardů všechny novostavby pasivní. "Toto platí pro objekty nad 1500 m2 již od roku 2018, od roku 2020 bude nařízení platit pro všechny nové objekty včetně rodinných domů, administrativních, obchodních a výrobních budov," uvedl Šnajdar.

"Uvítáme samozřejmě zejména organizace, které s námi mohou spolupracovat na projektech a které ocení technologické vybavení centra. Možná je také spolupráce na připravených veřejných zakázkách, výzkumu a vývoji programů," uvedla manažerka centra Pavla Setničková Nováková.

Pro své fungování má centrum k dispozici několik obnovitelných zdrojů energie. "Tři různé druhy fotovoltaických elektráren, geotermální vrty a větrné elektrárny," uvedla Setničková Nováková.

U těchto obnovitelných energií je možnost ukládání a jejich následné využití. Centrum je vybaveno různými druhy baterií, kde se nadbytečná energie ukládá pro další využití. "Máme k dispozici také největší baterii v České republice, její kapacita je 800 kWh," uvedl Šnajdar. "Současně je možné využívat podzemní nádrž o kapacitě až 700 m3, pro využití při vytápění budovy nebo chlazení objektu," dodal.

Centrum se nachází naproti Technologickému centru, které funguje od roku 2012 a zaměřuje se na podporu a rozvoj prodeje informačních a komunikačních technologií. Ve své době bylo prvním střediskem v Česku, které poskytovalo hardwarové i softwarové cloudové služby zákazníkům ve veřejné i komerční sféře. Jeho vybudování vyšlo na 450 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články