Svaz měst a obcí ocenil architekty za revitalizaci veřejných míst

Vložil
ČTK
22.09.2016 18:10
Praha

Zdeňka Vydrová

Ing. arch. Zdeňka Vydrová
Praha - Vítězi nové soutěže Architekt obci se stalo město Litomyšl a architektka Zdeňka Vydrová. Porota soutěže pořádané Svazem měst a obcí jako nejlepší vyhodnotila její úpravu dvou ulic ve městě. Druhou a třetí cenu dostaly Atelier M1 architekti za projekt v Líbeznicích a architekt Kamil Mrva za projekt v Trojanovicích. O výsledcích prvního ročníku soutěže dnes ČTK informovala Štěpánka Filipová za Svaz měst a obcí. Ceny se předávaly ve středu večer na veletrhu FOR ARCH.


Do soutěže se mohli hlásit obce a architekti s projekty typu územní i regulační plán, územní či obdobná studie s dopadem na veřejný prostor nebo stavba, která má vliv na veřejný prostor v návaznosti na historický kontext. Porota hodnotila kvalitu architektonického nebo urbanistického řešení, jeho udržitelnost, výběr místa včetně koncepčního řešení, spolupráci samosprávy s architektem i obyvateli a přínos pro kvalitu života.

Vydrová je městskou architektkou od roku 1991, cenu dostala za regulační plán Mariánské ulice a koncepce úpravy Partyzánské ulice. První zmíněný doplňuje chybějící zástavbu v památkové rezervaci. Na základě přání obyvatel se architektka zapojila i do přípravy protipovodňových opatření na řece Loučné, z čehož vzešla samostatná koncepce úpravy Partyzánské ulice. Ta respektuje ochranu před vodou, ale zároveň mění území na pobytový prostor. Vydrová podle poroty vychovala a kultivovala zodpovědné zástupce radnice natolik, že dnes jsou dříve stanovené limity a postupy naprosto běžně používány a není třeba na nich cokoliv měnit.

Druhé místo v soutěži obsadila obec Líbeznice a Atelier M1 architekti, kteří byli před třemi lety pověřeni vytvořením nového územního plánu. Navrhli vytvoření zeleného pásu kolem obce. Cenu dostali za úpravy obecního úřadu, domu služeb a zdravotního střediska. Třetí cenu porota udělila obci Trojanovice a architektu Kamilu Mrvovi za revitalizaci v území Horečky. Také architekt Mrva spolupracuje s obcí dlouhodobě, v tomto případě více než osm let. Horečky se nacházejí na pomezí Trojanovic a Frenštátu pod Radhoštěm. Především v období mezi světovými válkami byly oblíbeným cílem rekreantů, sportovců a výletníků. Porota ocenila zpracování studie revitalizace a dalšího rozvoje lokality v následujících letech, jejichž záměrem je navrátit do místa rekreační život.

V rámci veletrhu FOR ARCH se již poněkolikáté udílela i cena Architekt roku. Převzala ji architektka Marcela Steinbachová. Stojí za založením spolku Kruh, který do České republiky přivedl na přednášky, diskuse a workshopy desítky architektů z celého světa, a organizuje Den architektury.
0 komentářů
přidat komentář