Rajnišova vzducholoď na střeše centra DOX se otevře v listopadu

Vložil
ČTK
22.09.2016 17:55
Praha

Martin Rajniš

zdroj: http://hutarchitektury.cz/

Praha - Rozměrná dřevostavba ve tvaru vzducholodi, která během uplynulých měsíců vyrostla na střeše centra současného umění DOX, se otevře návštěvníkům v listopadu, řekla ČTK mluvčí Zuzana Masná. Postavil ji architekt Martin Rajniš známý svými stavbami akcentujícími souznění s přírodou. Bude součástí centra a sloužit by měla především literatuře. Budou se v ní konat debaty a autorská čtení, návštěvníci ale budou moci do vzducholodě chodit i sami se svojí knížkou.

Zakladatel DOXu Leoš Válka s architektem Rajnišem spolupracuje delší dobu. Před dvěma lety měl autor, k jehož nejznámějším stavbám patří nová Poštovna na Sněžce, v centru retrospektivní výstavu. Konala se u příležitosti udělení ceny Global Award for Sustainable Architecture 2014, kterou Rajniš dostal. Cena od roku 2006 vyzdvihuje projekty, které spojuje myšlenka dlouhodobé společenské udržitelnosti, ekologie, sociálních vazeb a architektury jako nástroje pro rozvoj společnosti.

Na střeše DOXu tehdy prezentoval model jedné z rozhleden, jímž se, za použití výhradně dřeva, věnuje často. Vzducholoď je také dřevěná, ale proti dešti bude opatřena pláštěm z transparentní fólie.

Rajniš vystudoval ČVUT a AVU. V 70. letech pracoval v ateliéru SIAL vedeném Karlem Hubáčkem. Po revoluci vedl se Stanislavem Fialou, Jaroslavem Zimou a Tomášem Prouzou D. A. Studio, jejichž nejrozsáhlejším dílem je stavba nového obchodního centra v Praze na Smíchově. Od roku 2002 je jeho tvorba odlišná. Věnuje se menším stavbám z přírodních materiálů, jako jsou dřevo, kámen a sklo. Snaží se najít takové cesty, které by s minimem prostředků a s pokorou k už existujícím stavbám i krajině sloužily co nejširší skupině uživatelů a vrátily architektuře její klíčové postavení v civilizaci.

Rajniš někdy opouští koleje zavedených postupů architektonické tvorby i stavebních zvyklostí. Vznikla tak díla, která jsou více artefakty než stavbami. Rajniš neváhal jít za hranice stavebního zákona, legálních postupů a hájí svobodu nezávislé tvorby. Do sporů s úředníky se dostal kvůli některým svým dílům, jež jsou vyskládanými věžemi ze schnoucího dřeva, nemají základy, a tudíž podle něj nepotřebují žádná úřední povolení. Protože ale někteří klienti, pro které takto Rajniš staví, chtějí být s úředníky zadobře, pro své zamýšlené stavby si už povolení vyřizují.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...Architektura jako instalace...
šakal
23.09.16 07:04
statika
drevo
25.09.16 07:34
Chapeau!
Mirko Baum
29.09.16 10:00
Docela
Jiří Schmidt
02.10.16 07:48
Ctk chmchm
Rejpal
04.10.16 08:25
zobrazit všechny komentáře

Související články