SHARED CITIES zlepší do čtyř let městské prostředí v šesti evropských zemích

Vložil
Tisková zpráva
22.09.2016 10:25
Právě startuje ambiciózní kulturní projekt Shared Cities: Creative Momentum (Sdílená města: tvůrčí impulz), jenž sdružuje jedenáct partnerů ze sedmi významných měst střední Evropy: Berlína, Bělehradu, Bratislavy, Budapešti, Katovic, Prahy a Varšavy. Jeho cílem je přinést inovativní vize a odvážná řešení pro lepší budoucnost středoevropských měst a jejich plánování. Během čtyř let se odehraje na 150 kulturních, architektonických a uměleckých akcí, které v těchto městech svedou dohromady jednotlivce i komunity a vytvoří sdílené městské prostory. Projekt, finančně podpořený unijním programem Kreativní Evropa, vede Goethe-Institut, Česká centra a reSITE.
 
Kdo: 11 partnerů z 6 zemí
Co: kultura, architektura, urbanismus, umění a design
Jak: festivaly, výstavy, diskuse, rezidenční pobyty, výzkum a filmy
Kde: Berlín, Bělehrad, Bratislava, Budapešť, Katovice, Praha a Varšava
Kdy: červen 2016 – únor 2020
 
Kultura a městský prostor, jakož i zapojení komunit, sdílení a výměna dobré praxe jsou stěžejními tématy Goethe-Institutu. V rámci projektu Shared Cities tato témata sloučíme do nové spolupráce mezi městskými aktéry ze soukromé a veřejné sféry, vládních i nevládních sektorů,“ vysvětlil programový ředitel Goethe-Institutu pro střední a východní Evropu Jakob Ráček.
 
Jak využít sdílení, spolupráci a kreativitu ke zlepšení městského prostředí
 „Naší ambicí je vytvořit a udržovat tvůrčí diskurz na pomezí architektury, umění, urbanismu a ekonomiky sdílení, a tím prospět obyvatelům měst. Ukázat jim, že jejich participace a spolupráce je pro vytvoření hodnotného městského prostředí příjemného pro život zásadní,“ uvádí šéf reSITE Martin Barry.
 
Shared Cities chce ukázat příležitosti pro tvůrčí řešení současných problémů v našich městech, jako jsou například nedostatky v investicích do občanské vybavenosti, nedostatečná transparentnost a zodpovědnost v rozhodovacích procesech, růst životních nákladů či nedostupnost bydlení. Zapojit se může každý, projekt totiž staví na tvůrčím potenciálu místních obyvatel, sousedských komunit, umělců či kulturních institucí.
 
Jak se lze zapojit?

V rámci Shared Cities: Creative Momentum se uskuteční přes 150 veřejných i odborných akcí: festivalů, filmů, výstav, workshopů či uměleckých rezidencí. Stěžejními tématy vždy bude sdílení, kulturní rozvoj, plánování měst a kvalitní architektura. „Naše aktivity kombinují mezinárodní zkušenosti se znalostmi místních podmínek ve městech střední Evropy. Vytváříme prototypy budoucích řešení, založených ne na pouhé projekci národní kultury, nýbrž na smysluplné mezinárodní kulturní spolupráci,“ komentuje Kamil Pavelka z Českých center.
 
Součástí programu budou například „plánovací hry“, v nichž se architekti a občané společně setkají nad návrhy, jak řešit problémy v daném městě. „Hacking street furniture“ aneb „hackování pouličního mobiliáře“ bude vyzývat umělce a veřejnost, aby navrhli radikálně nové formy a způsoby uplatnění městského mobiliáře. Na palčivě aktuální problematiku života ve městech se zaměří i pět dalších rozsáhlých aktivit týkajících se městského navrhování. Například v Katovicích vznikne nová digitální mapa, vycházející z výzkumu o tom, jaké instituce i neformální aktéři působí v kulturních a kreativních odvětvích ve městě. Bratislava prozkoumá nové strategie pro oživení nevyužitých budov komunistické éry a zapojí širokou veřejnost do návrhu nové podoby největšího náměstí v hlavním městě Slovenska, Námestie SNP. Budapešť se bude věnovat šíření modelu participativního řízení a otestujte způsoby, jak nevládní organizace mohou přispět k oživení bývalé průmyslové oblasti ostrova Csepel, a to užitím online i offline metod participace. Prostřednictvím akcí, publikací, výstav a filmů bude konsorcium partnerů probírat výhody a nevýhody ekonomiky sdílení, jakož i roli volného trhu a nových technologií tam, kde ovlivňují náš každodenní městský život.
 
V rámci tzv. kurátorské laboratoře se budou odborníci a veřejnost setkávat a diskutovat o tom, jak lze využít špičková nová média pro potřeby architektury a tvorby měst, jak lze v zájmu většího zapojení veřejnosti maximálně využít dostupná data či jak prostřednictvím filmu nově zprostředkovat architekturu občanům. Také budou hledat originální způsoby, jak poutavě publikovat a zobrazovat výstupy a podstatné informace, vztahující se k tomuto tématu.
 
Podrobné informace k projektu Shared Cities: Creative Momentum budou do konce roku uvedeny na společné webové platformě www.sharedcities.eu. Od roku 2017 bude vycházet ročenka, která bude průběžně shrnovat čtyřleté snažení všech zúčastněných partnerů. Toto velké, mezinárodní projektové úsilí nakonec v celosvětové síti Goethe-Institutu a Českých center představí putovní výstava s filmovým doprovodem.
 
Spolufinancováno z programu Evropské unie Kreativní Evropa.

 
Partneři projektu Shared Cities: Creative Momentum


Praha
- Goethe-Institut Česká republika
- Česká centra
- reSITE

Bělehrad
- Društvo arhitekata Beograda (Asociace bělehradských architektů)

Berlín
- KUNSTrePUBLIK
 
Bratislava
- Stará Tržnica
- Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave

Budapešť
- KÉK: Kortárs Építészeti Központ (Centrum současné architektury KÉK)
- Mindspace, nezisková organizace pro městské projekty

Katovice
- Miasto Ogrodów, městská kulturní organizace

Varšava
- Res Publica, specializované nakladatelství
 
Projektové aktivity a výsledky můžete sledovat zde:
Web (od října 2016)
#SharedCities
Instagram
Twitter
0 komentářů
přidat komentář

Související články