Památkový ústav ocenil příkladné rekonstrukce

Vložil
ČTK
22.09.2016 08:30
Ostrava

zdroj: www.npu.cz

Praha/Náměšť nad Oslavou - Obnova renesančních vrat a nástěnných maleb v klášteře ve Vyšším Brodě, záchrana zříceniny hradu Hartenberg a spolek obnovující pevnost Josefov dnes získaly Cenu Národního památkového ústavu (NPÚ) Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost). O výsledcích třetího ročníku soutěže novináře v Praze informovala ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Ceny se předávaly v zámku Náměšť nad Oslavou. Památkáři jimi vyzdvihují příklady dobré péče o kulturní památky v rukou soukromníků.


Cena má čtyři kategorie - obnova památky, prezentace hodnot, záchrana památky a objev roku. V té poslední byla letos jen jedna nominace a komise doporučila cenu neudělit. "Nejde nám jen o pouhé respektování zákona (o památkové péči), hledáme mezi nominovanými počiny i nějaký příběh, přidanou hodnotu," zdůvodnil i toto rozhodnutí náměstek pro památkovou péči Martin Tomášek.

Takovým počinem ale podle něj bylo restaurování renesančních vrat a nástěnných maleb na průčelí hlavní brány kláštera Vyšší Brod. Téměř 400 let stará malovaná vrata s rožmberskými pětilistými růžemi byla objevena na základě fotografie z 80. let na půdě kláštera, podle Tomáška jedno jejich křídlo v určité době sloužilo také jako pracovní ponk. "Renesanční vrata v této podobě jsou unikátní v rámci celé republiky, to je také důvod, proč jsme cenu udělili," uvedla ředitelka. Za jejich restaurování získal cenu NPÚ Václav Veřtát s kolektivem restaurátorů.

V kategorii záchrana památky byli oceněni Bedřich Loos a sdružení Hartenberg, kteří zachránili zříceninu hradu Hartenberg v Hřebenech na Sokolovsku. Hrad pochází z 12. století, mnoha přestavbami se proměnil na barokní zámek. Od roku 1945 chátral, později i vyhořel a budovy téměř zmizely. Loos na obnově pracuje tradičními postupy a s využitím místních zdrojů, hrad se stal i oblíbenou základnou dobrovolníků. V místě vzniklá stavební huť zaučuje sociálně vyloučené či dlouhodobě nezaměstnané lidi.

Jako nejlepší prezentaci památkových hodnot NPÚ ocenil spolek Ochránci památek pevnosti Josefov - Ravelin No. XIV. Snaží se postupně obnovovat dělostřelecký ravelin, tedy samostatnou pevnost, jež je součástí obranné linie. Oživují vojenské tradice Josefova a popularizují vojenskou historii.

Dvě zvláštní ceny udělila generální ředitelka NPÚ, když ocenila záchranu a obnovu tvrze v Hradeníně na Kolínsku a obnovu omítek a výměnu střechy středověké tvrze v Sudkově Dole u Pacova. Podruhé letos hlasovala i veřejnost, do soutěže se zapojilo kolem 4000 lidí. Nejvíce hlasů získala záchrana zříceniny hradu Templštejn u Jamolic na Znojemsku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články