Ministr kultury odvolal několik lidí, které přivedl Jandák

Vložil
ČTK
12.09.2006 00:30
Praha

Praha - Ministr kultury Martin Štěpánek v době své hospitalizace odvolal několik svých podřízených, které do úřadu povolal jeho předchůdce Vítězslav Jandák. Podle informací z ministerstva kultury jde o Aleše Grofa, který vedl odbor strukturálních fondů, a Zdeňka Nováka, který na jaře nahradil dlouholetého ředitele jednoho z důležitých ministerských odborů Pavla Jiráska.

    O místo přišla také zastupující ředitelka jednoho z oddělení patřící do gesce Nováka Daniela Vokolková. V případě Zdeňka Nováka jde pouze o shodu jmen s  bývalým prvním náměstkem ministra a "jednodenním" ředitelem Národního památkového ústavu.
    Nováka ministr odvolal již ve čtvrtek, mluvčí ministerstva Ludmila Kadrnková to dnes ČTK potvrdila. Ke Grofovu odvolání, které je novějšího data, se nevyjádřila. "Návrh na odvolání ředitele Nováka přišel již před jmenováním nového ministra kultury. Návrh se týkal závažných chyb v  řízení," řekla Kadrnková.
    Aleš Grof řídil jednu ze sekcí ministerstva, pod kterou spadal odbor strukturálních fondů, zahraniční odbor a oddělení UNESCO. Grof byl jedním z Jandákových "želízek v ohni"; na čerpání peněz ze strukturálních fondů zejména pro památky se ve své politice často spoléhal. Odbor strukturálních fondů a celá jedna sekce ministerstva vedená Grofem vznikly v lednu.
    Zdeněk Novák přišel na odbor ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií poté, co Jandák odvolal dřívějšího dlouholetého ředitele odboru Pavla Jiráska. Nyní je řízením odboru pověřen Jiří Žalman, který v odboru také dlouhodobě pracuje. V rámci odboru ještě existuje Oddělení ochrany movitého a kulturního dědictví, kam Jandák dosadil Danielu Vokolkovou a pověřil ji v zastoupení vedením oddělení. I tu údajně ministr již odvolal.
    Štěpánek je od minulého úterý v nemocnici, měl by být propuštěn ve středu.
0 komentářů
přidat komentář