Institut opustili odborníci chystající nový územní plán Prahy

Zdroj
Aleš Berný
Vložil
ČTK
21.09.2016 12:30
Praha


Praha - Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) opustili architekti a odborníci, kteří připravovali Metropolitní plán. Pracovníci tím zareagovali na úterní odvolání ředitele IPR Petra Hlaváčka. ČTK to řekli členové týmu. Metropolitní plán tak nyní nemá kdo vypracovat. Primátorčina náměstkyně Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice) Hlaváčkovo odvolání zdůvodnila zpožděním přípravy Metropolitního plánu. Vyjádření vedení Prahy ČTK shání.

Tým, který připravoval Metropolitní plán měl 15 členů. Výpověď podalo 13 odborníků. Nyní ve skupině zůstala pouze asistentka a jeden z členů.

"Šli jsme pracovat pro veřejnou instituci, protože jsme věřili, že můžeme pomoci prosadit inovativní způsob územního plánování. Odvolání Petra Hlaváčka bylo posledním a rozhodujícím z dlouhé řady signálů, že o to politické vedení města nestojí," řekla architektka Marie Smetana, která se v kanceláři Metropolitního plánu věnovala parkům a krajině.

Odborníci podle ní dlouhodobě naráželi na snahu ze strany vedení Prahy účelově do přípravy plánu zasahovat. "Což vedlo k narušení podmínek pro odbornou a nezávislou práci," uvedla.

Výpověď kromě odborníků podal i vedoucí týmu a architekt Roman Koucký. Právě jeho chtělo město odvolat, což Hlaváček odmítl. Kolínská uvedla, že Hlaváček spojil svou funkci s funkcí Kouckého, také proto jej prý musela odvolat.

Kdo bude v práci na Metropolitním plánu pracovat, není jasné. Stejně tak zatím není zřejmé, jak bude IPR postupovat, bude záležet na dohodě s Kolínskou a vedením města.

Odchod odborníků je podle bývalého primátora Tomáše Hudečka (bezp.), za jehož éry IPR vznikl, nenapravitelná chyba vedení města. "Zbavit se odborníků je strašná a nenapravitelná chyba. Ještě horší však je, že teď tam prý zasedne manažer. Cítím jisté opovržení k tomuto amerikanismu. Proděkan fakulty ČVUT snad nevedl tým lidí? Manažer, manažerské selhání, leadership, ať s tím (vedení Prahy) jdou někam," řekl ČTK Hudeček.

Úterní rozhodnutí rady kritizovali nejen opoziční zastupitelé, ale také řada odborníků včetně architektů Martina Rajniše nebo Jakuba Ciglera.

IPR vznikl z Útvaru rozvoje města za primátora Tomáše Hudečka (nestr., tehdy TOP 09). Institut má za úkol mimo jiné připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. Jeho roční rozpočet je asi 300 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články