Pražští radní odvolali ředitele IPR Petra Hlaváčka

Vložil
ČTK
20.09.2016 15:50
Praha

Praha - Pražští radní dnes odvolali ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petra Hlaváčka. Dočasným vedením IPR pověřili jeho zástupce Ondřeje Boháče. Důvodem odvolání bylo podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ/Trojkoalice) zpoždění přípravy Metropolitního plánu. Výběrové řízení na nového ředitele má být vypsáno do konce října. Hlaváček byl ředitelem IPR od února 2015. IPR je příspěvkovou organizací hlavního města, která má na starosti mimo jiné územní plánování. Opoziční TOP 09 označila krok za šikanózní a destruktivní.


Hlaváček považuje zdůvodnění svého odvolání za zarážející. "Jmenování a odvolání ředitele je plně v gesci rady. Nerozumím ovšem důvodům. Údajně jsou za tím problémy s přípravou Metropolitního plánu. Takové zdůvodnění je zarážející, nezávislá expertní skupina, kterou si samo město objednalo, přišla se závěrem, že plán je v souladu se zákonem a že by Praha měla pokračovat v jeho pořizování," řekl ČTK Hlaváček.

Náměstkyně primátorky Kolínská dnes řekla, že důvodem pro odchod bylo také odmítnutí odvolat architekta Romana Kouckého, šéfa skupiny připravující Metropolitní plán.

Podle Hlaváčka ale nebyl k odvolání důvod. "První den nástupu do funkce jsem od Matěje Stropnického (tehdy náměstek primátorky) dostal pokyn vyhodit Romana Kouckého. Vyhodnotil jsem, že důvodem požadavku nejsou pochybení při přípravě plánu, ale odlišnost Kouckého politických názorů od názorů Stropnického. Když stejný požadavek vznesla paní Kolínská, vyhodnotil jsem, že odvolání by rychlejšímu dokončení plánu rozhodně nepomohlo," uvedl Hlaváček. Jeho názor prý podpořily výsledky šetření magistrátní komise.

O možnosti Hlaváčkova odvolání se mluvilo již několik měsíců. Nespokojenost s fungováním institutu vyjádřila například primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Na Hlaváčkovu stranu se postavila většina zaměstnanců IPR a vznikla petice proti odvolání. Podporu mu vyjádřil také Akademický senát Fakulty architektury ČVUT. Dnes vyjádřil nesouhlas s odvoláním architekt a předseda Gremiální rady IPR Martin Rajniš. "Považuji tento krok na velmi nešťastný. Petr Hlaváček byl zárukou transparentnosti, profesionality a poctivé snahy o dialog. Nerozumím, proč se Praha zbavuje kompetentních a důvěryhodných odborníků a ohrožuje fungování progresivní instituce jako IPR Praha. Pro rozvoj Prahy to vnímám jako velmi špatný signál," uvedl.

Také podle vedoucího ústavu urbanismu Fakulta architektury ČVUT Jana Jehlíka je odvolání nepochopitelný a neprozíravý krok. "Vůbec tomu kroku nerozumím. Rád bych upozornil, že práce IPR za poslední roky byla kvalitativním skokem ve srovnání s předchozími přístupy města ke svému rozvoji," uvedl.

Krok rady kritizovala opoziční TOP 09. "Je to vyvrcholení toho, že vedení města sabotuje jakékoliv plánování a rozvoj Prahy. Je to záležitost šikanózní. IPR byl prověřován s cílem cokoliv najít a zpochybnit, a ačkoliv nic nenašli, Petra Hlaváčka odvolali," řekl ČTK předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

IPR vznikl z Útvaru rozvoje města za primátora Tomáše Hudečka (nestr., tehdy TOP 09). Institut má za úkol mimo jiné připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. Jeho roční rozpočet je asi 300 milionů korun.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nechápu!
Tomáš Novotný
20.09.16 05:33
re Nechápu!
Tomáš Vích
20.09.16 10:26
demokracie?
Tomáš Novotný
21.09.16 01:18
demokracie?
Tomáš Vích
21.09.16 03:16
pm
bizar
21.09.16 09:34
zobrazit všechny komentáře

Související články