Dostavba věží kostela sv. Mikuláše v Chebu může začít za rok

Zdroj
Pavel Peňás
Vložil
ČTK
12.09.2006 00:20
Cheb

Cheb - Dostavba alespoň jedné věže kostela sv. Mikuláše v Chebu by mohla začít v příštím roce. Podle srovnávací studie, kterou má nadace Historický Cheb k dispozici, by dokončení jedné věže stálo do čtyř milionů korun. Většinu peněz nadace už získala ve veřejné sbírce, řekl dnes novinářům chebský místostarosta a předseda nadačního fondu Historický Cheb Václav Jakl.

    Na kontě sbírky na dostavbu věží je nyní téměř 2,4 milionu korun. Zatímco dřívější odhady hovořily o mnoha milionech, které by stála dostavba každé z věží, nová studie je optimističtější. "Původní odhady mluvily o asi šesti milionech za jednu věž. Chybí nám tedy milion, nebo trochu více. To už je částka, kterou není nereálné získat," uvedl Jakl.
    Podle něj je pravděpodobné, že by se dostavba alespoň jedné z věží mohla uskutečnit už v  příštím roce. "Začali jsme jednat s plzeňským biskupství, kterému kostel patří. Jako majitel by zřejmě musel dostavbu zastřešit, roli nadačního fondu vidím spíše v získání peněz," uvedl Jakl.
    Opravená věž by se podle některých úvah dala využít i pro turistiku. Na jejím vrcholu by mohlo být vyhlídkové místo. Díky turistům by mohlo vzniknout jedno pracovní místo. Zvýšilo by to šance na získání peněz z některého z evropských fondů.
    Kostel sv. Mikuláše a sv. Alžběty původně pochází ze 13. století. Jeho věže byly v dlouhé historii poškozeny hned několikrát. Naposledy na konci války je zničila dělostřelecká palba.
0 komentářů
přidat komentář