Před 110 lety byla otevřena Jeruzalémská synagoga v Praze

Vložil
ČTK
16.09.2016 08:20
Praha

zdroj: www.praha.eu

Praha - Před 110 lety, 16. září 1906, byla slavnostně otevřena Jubilejní (či Jeruzalémská) synagoga v Praze, nemladší synagoga v hlavním městě. Synagoga byla postavena jako náhrada za synagogy zbořené při asanaci, které padla za oběť velká část někdejšího Židovského města. Synagoga v současnosti stále slouží bohoslužbách a konají se zde i kulturní akce. Je také vyhledávanou turistickou památkou, protože kombinuje secesní tvarosloví s maurským stylem.


Když začala asanační přestavba židovské čtvrti Josefov, byl roku 1898 ustaven Spolek pro vybudování nového chrámu. Novostavba měla sloužit jako náhrada za Cikánkovu, Velkodvorskou a Novou synagogu. V lednu 1899 spolek zakoupil starý dům v Jeruzalémské ulici na Novém Městě jako pozemek pro novou stavbu. Ze tří projektů zvítězil návrh vídeňského architekta Wilhelma Stiassného a na náklady spolku ji nechal vybudovat Alois Richter. Za druhé světové války z ní bylo skladiště konfiskovaného židovského majetku a díky tomu byla zčásti uchráněná devastaci.

Pro synagogu se používají dva názvy, a to Jubilejní a Jeruzalémská. První a zároveň původní označení, Jubilejní synagoga císaře Františka Josefa I., budova získala na počest výročí nástupu Františka Josefa I. na trůn. Druhý název, který se ujal více, vychází z názvu ulice, v níž se synagoga nachází. V minulosti se též používal název Velká synagoga.
0 komentářů
přidat komentář

Související články