Kutná Hora připravuje nový dům s pečovatelskou službou

Vložil
ČTK
11.09.2006 12:20
Kutná Hora

Kutná Hora - Kutnohorská radnice chce postavit nový dům s pečovatelskou službou. Eviduje zhruba 40 žádostí o tento druh bydlení. Město nechá zpracovat studii, z níž vyplyne, kolik bytů bude třeba, a požádá o dotace, řekl ČTK místostarosta Václav Vančura.

Kutná Hora má v současné době v několika objektech dohromady asi 80 bytů, jejichž nájemníci mohou využívat pečovatelskou službu. Podle Vančury ji ale 80 procent z nich nepožaduje, přestože většinou jde o staré lidi.
Do nového domu by se měli nastěhovat jen lidé, kteří budou tyto služby využívat, protože se o sebe nedokáží postarat a nemají příbuzné, již by to zvládli. V objektu bude také sídlo ředitelství pečovatelské služby.
"Město chce stavět byty, protože lidi to potřebují," řekla ČTK ředitelka Pečovatelské služby Kutná Hora Marie Štorková. Zároveň ale upozornila, že trend 80. a 90. let minulého století, kdy se podobné domy stavěly, aby se ušetřily provozní náklady pečovatelské služby, už nyní není. "Dneska se propaguje, aby lidi žili tam, kde žili celý svůj život, a aby tam i dožili. My za nimi dojíždíme," dodala.
Hlavní náplní jejich činnosti je tedy terénní služba například v podobě dovozu obědů, úklidu domácností, asistenci při návštěvě lékaře nebo úřadů, zabezpečení pochůzek nebo donášky uhlí a dřeva. Pečovatelská služba provozuje tři střediska osobní hygieny a Domovinku, což je zařízení pro denní pobyt seniorů.
Pečovatelská služba byla v Kutné Hoře založena v 70. letech minulého století, od roku 1995 ji provozuje město. Jejích služeb využívají starší a zdravotně postižení občané nejen z Kutné Hory, ale i okolních obcí. Podle Štorkové evidují v současné době 820 klientů.
0 komentářů
přidat komentář