Archeopark pod Pálavou zatím navštívilo kolem 30.000 lidí

Pavlov (Břeclavsko) - Archeopark pod Pálavou připomínající jeskyni lovců mamutů od květnového otevření navštívilo asi 30.000 lidí. Je to více, než provozovatelé očekávali, řekl ČTK Petr Kubín, ředitel Regionálního muzea v Mikulově, pod které expozice spadá.

Vybudování expozice stálo téměř 100 milionů korun, velkou část pokryla evropská dotace, zbytek dal Jihomoravský kraj. Archeopark nabízí artefakty a možnost podívat se na práci archeologů přímo v nalezišti. Příchozí vidí místo v takovém stavu, v jakém jej lidé ponechali před desítkami tisíc let.

"Vyhodnocení letošní první sezony, která ještě neskončila, je teprve před námi. Všímáme si postřehů návštěvníků a budeme se snažit je uplatnit v novinkách pro sezonu příští," uvedl Kubín. Do expozice podle něj chodí jak sezonní návštěvníci, kteří jsou na Pálavě na dovolené, tak například cyklisté, kteří kolem projíždí.

Lokalita byla pro expozici zvolena proto, že už dříve zde archeologové našli několik zajímavých nálezů. Nedaleko se našla jedna z nejstarších soch na světě, a to Věstonická venuše, a dále mnoho kosterních pozůstatků. V kamenech našli archeologové i první doklad o výrobě textilu na světě.

Jak vypadalo jedno z nalezišť, se mohou návštěvníci podívat přímo uvnitř archeoparku. Kromě vykopávek je tam i hrob tří paleolitických lidí. Muzeum evokuje jeskynní prostor, ve kterém žili lovci mamutů. Výstavní prostor je skrytý v terénní vlně, do výšky se tyčí pouze věže, kterými se do podzemí dostává světlo. Uvnitř se nacházejí dva průhledy, na jedné straně je vidět na pálavském vrchu zřícenina Dívčí hrady a z druhé je výhled na vodní nádrž Nové Mlýny.

0 komentářů
přidat komentář

Související články