Brno dnes po opravách otevřelo lidem bývalou káznici na Cejlu

Vložil
ČTK
10.09.2016 20:50
Brno

Brno - Brno dnes při příležitosti Dnů evropské kultury poprvé po dokončení sanačních prací otevřelo lidem bývalou káznici v ulici Cejl. Pro návštěvníky byly připravené komentované prohlídky i vernisáž fotografií Libora Teplého, který fotografoval káznici v letech 2012 až 2014. U otevření bylo asi 250 lidí, řekla ČTK Tereza Chrástová, koordinátorka projektu Kreativního centra, které má v káznici vzniknout. Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) ČTK řekl, že město bude část bývalé věznice lidem zpřístupňovat prostřednictvím kulturních i pietních akcí.

Káznice je dlouhá léta nevyužívaná a chátrá. Město letos vložilo do nutných oprav přes pět milionů korun. Zahrnovaly především práce na krovech a střeše a jejich cílem bylo zabránit zatékání a dalšímu chátrání. Brno chce v objektu vybudovat za stovky milionů korun Kreativní centrum pro setkávání umělců, projekt ale zdržuje proces prohlášení objektu kulturní památkou.

Podle Hollana město už v minulosti uspořádalo v káznici několik akcí. "Byl o to zájem. Prostory jsou krásné pro divadla, výstavy a podobně. Teď budeme část káznice pravidelně zpřístupňovat pro různé akce od divadel, výstav, veletrhů až po pietní akce a prohlídky," řekl Hollan.

Podle něj však nebude přístupné vše. "Káznice nadále zůstává v havarijním stavu. Bude možné jít ale do cel smrti, barokní kaple nebo bývalé robotárny a také na první nádvoří. Tam se něco bude dít často," doplnil Hollan.

Prohlášení věznice kulturní památkou požaduje Národní památkový ústav. Ministerstvo kultury prohlásilo objekt za kulturní památku, ale město proti tomu podalo rozklad. S prohlášením za památku souhlasí, ale podle vedení magistrátu je nutné určit rozsah památkové ochrany tak, aby to neomezilo využití budovy pro Kreativní centrum. Řešit se tak bude například ochrana krovů a s tím spojená přístupnost půdy, ale také přístup z Bratislavské ulice.

Věznice na Cejlu vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila v letech 1784 až 1956, kdy ji nahradila nová věznice v Bohunicích.

0 komentářů
přidat komentář

Související články