Egyptští poslanci odsouhlasili pravidla pro stavbu kostelů

Vložil
ČTK
31.08.2016 14:50
Egypt

Káhira

Káhira - Egyptští poslanci v úterý odsouhlasili první zákon, který stanovuje pravidla pro výstavbu kostelů. Křesťané žijící v zemi dlouhá léta doufali, že podobné nařízení uvolní časté restrikce ze strany úřadů. Kritici zákona ale tvrdí, že i nový zákon v sobě zakotvuje pouze omezení, uvedla agentura AP.


Výstavba kostelů je již dlouhá desetiletí jednou z nejcitlivějších otázek v Egyptě, kde deset procent z 90milionové populace tvoří křesťané. Konzervativní muslimové odmítají cokoli, co by mohlo představovat ohrožení pro, jak to oni nazývají, "islámský charakter" země.

Místní úřady proto často odmítají vydat povolení pro výstavbu nových kostelů, bojí se totiž protestů konzervativních muslimů. Právě kvůli tomu křesťané často kostely budují nelegálně nebo je zřizují z jiných budov, což často vyvolává nepokoje a útoky ze strany zastánců tvrdé linie. Pro výstavbu mešity přitom existuje mnohem méně omezení.

Křesťané doufali, že nový zákon vše změní. Povzbudily je mimo jiné sliby od prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Křesťané patří již od jeho zvolení do funkce mezi Sísího nejoddanější příznivce. Podle kritiků ale zákon uvolnění situace nepřinesl a křesťané stále zůstanou občany "druhé kategorie".

Jak zákon stanovuje, kvůli výstavbě kostela musí křesťané požádat místního guvernéra. Velikost kostela musí být "přiměřená" velikosti křesťanské komunity v oblasti. A guvernér by měl brát v úvahu i "zachování bezpečnosti a veřejného pořádku" v daném místě.
0 komentářů
přidat komentář