Výbor doporučil schválit lepší kontrolu stavebního spoření

Vložil
ČTK
31.08.2016 14:40
Praha

Praha - Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil schválit novelu, která má zlepšit kontrolu ze strany ministerstva financí u dodržování podmínek pro poskytování státní podpory stavebního spoření. Novela také doplňuje registrovaného partnera mezi osoby blízké. Výbor doporučil do novely vložit jen legislativně technickou změnu.


Doplnění registrovaného partnera mezi osoby blízké by mělo podle ministerstva odstranit jejich neodůvodněnou diskriminaci. "Není důvod, aby bylo na registrované partnerství pro účely financování bytových potřeb osob blízkých nahlíženo jinak, než je tomu v případě manželství," uvedl úřad.

Úprava prověrek má usnadnit jejich provádění tím, že se zpřesní možnosti ministerstva financí vyžadovat od stavební spořitelny informace. Ministerstvo také bude moci získávat od ministerstva vnitra údaje o datech narození a úmrtí lidí.

Novela dále zavádí nový správní delikt v případě, že stavební spořitelna poskytne překlenovací nebo běžný úvěr pro jiný účel než k úhradě nákladů na řešení bytových potřeb. Předloha mění termíny pro vracení státní podpory, pokud na ni zanikl nárok. Výši státní podpory ponechává na nynější úrovni.
0 komentářů
přidat komentář

Související články