Muzeum Kampa oslaví třetí výročí svého otevření

Vložil
ČTK
08.09.2006 12:55
Praha


Praha - Muzeum Kampa sídlící v bývalých Sovových mlýnech oslaví v pátek třetí výročí svého založení dnem otevřených dveří. Galerijní prostory budou otevřeny až do 20:00 a pro zájemce jsou připraveny komentované prohlídky muzea i aktuální výstavy Josepha Beuyse. Tříleté výročí muzeum připomíná i prodlouženou otevírací dobou v září a říjnu, kdy bude každou neděli otevřeno až do 20:00.
    Po letech příprav a dalším roce nedobrovolného odložení bylo Muzeum Kampa otevřeno v září 2003. Dosud jeho expozice a výstavy navštívilo téměř 100.000 lidí, řekla ČTK Klára Adamcová z muzea.
    Hlavní náplní Muzea Kampa je expozice celoživotní sbírka Jana a Medy Mládkových, která zahrnuje téměř 1200 děl českých umělců 20. století. Jejím zlatým hřebem je unikátní soubor 225 obrazů a kreseb průkopníka abstrakce Františka Kupky.
    Zahrnuje i více než 200 obrazů a soch od umělců z Polska, Maďarska, bývalé Jugoslávie a Ruska, 50 olejů současných amerických, belgických a francouzských malířů, rozsáhlou dokumentaci umění střední Evropy a několik tisíc knih o umění. Sbírku darovala Mládková Praze, město ji podle uzavřených smluv propůjčilo nadaci Mládkových a umožňuje jí užívat Sovovy mlýny 99 let. Hodnota sbírky se odhaduje na 380 milionů korun.
    Opravu zchátralého areálu Sovových mlýnů na levém břehu Vltavy, která začala v květnu 2000, provázela řada sporů. Začalo to již vyhlášením veřejné architektonické soutěže na rekonstrukci objektu v roce 1998. Vítěz z ní nakonec nevzešel a Mládková si sama vybrala návrh vídeňské architektky Heleny Bukovanské, který se jí od počátku líbil.
    Medializována byla i kauza skleněných artefaktů, které chtěla majitelka sbírky na budově mít. Až díky rozhodnutí tehdejšího ministra kultury Pavla Dostála z července 2001 je na věži schodiště umístěna skleněná krychle, kterou památkáři kritizovali, ale na níž Mládková trvala. Přestavba mlýnů stála více než 120 milionů korun, které poskytlo město i nadace.
    Při povodni v roce 2002 zalila voda Muzeum Kampa do výše tří metrů, exponátů se to však nedotklo. Objekt Sovových mlýnů nebyl chráněn protipovodňovými zábranami, byl však pojištěn. Většina škody přibližně za 20 milionů korun byla na technologických zařízeních. Letos v březnu, kdy se také Prahou valila velká voda, se zábrany na Kampě stavěly preventivně a připraven byl i objekt bývalých mlýnů. Povodeň ale nakonec zdaleka nebyla tak velká jako před čtyřmi lety.

> www.museumkampa.cz
0 komentářů
přidat komentář