Behind the Curtains

25. únor - 10. duben 2005
GJF Betlémské náměstí 5a, Praha 1
Kurátor: Suzanne Mulder

Vložil
Petr Šmídek
26.02.2005 00:00
Ani ne s ročním odstupem přicestovala do Prahy výstava z holandského NAI představující výběr z poslední tvorby rotterdamského dua Michiela Riedijka a Willema Jana Neutelingse. K výstavě vyšel katalog pod názvem At work, kterému dělal promo Jan Neutelings už minulý rok v dubnu během stavebního veletrhu v Brně. Tehdy bylo vidět autorovu lehkost a zaujetí tvorbou pro smysly. Výstava plná efektních modelů s drobnými popiskami a bez jakékoliv výkresové dokumentace alespoň na chvíli osvobodily můj mozek od ustavičného myšlení na architekturu a rozpomněl se na figurativní architekturu Svatopluka Sládečka. I ve Frágnerově galerii jsem začal v modelech hledat žirafu, slepici nebo velrybu. S Honzou Kratochvílem jsme v Holandsku viděli spoustu jejich realizací a všem bylo společné, že jejich obyvatelé byli spokojeni a náhodní pasanti, jako jsme byli my, se taky usmívali. Neutelings s Riedijkem by se asi urazili, kdybych je označil za pokračovatele ducha postmoderny, určitě se však nebudou bránit nařčení ze šíření dobré nálady prostřednictvím svých staveb.
Petr Šmídek

Výstava "Za oponami" představuje práci architektonického ateliéru Willema Jana Neutelingse (narozen 1959) a Michiela Riedijka (narozen 1964). Jejich budovy jsou monolitické objekty s pozoruhodnými siluetami, které mohou připomínat exotická zvířata. Jejich fasády se často chovají jako tapeta, do které je budova zabalena. Jejich architektura je skulpturální, doteková a smyslová, ale při bližším ohledání je plná kontrastů: mezi exteriérem a interiérem, mezi hrubými formami a uhlazenými povrchy, mezi vysokou a pokleslou kulturou a mezi barvami, materiály a atmosférou. Výběr patnácti budov na výstavě NAI se zaměřuje na tyto skulpturální a smyslové kvality.

Tajné cennosti
Výstava je koncipována jako skrytý, cenný poklad; za stříbrnými oponami návštěvníci objevují prostor obsahující modely převážně vyrobené právě pro tuto výstavu. Neobyčejná sbírka miniatur představuje budovy Neutelings Riedijk jako vzácné objekty a zdůrazňuje jejich hmatatelné kvality. Atmosféra je navíc zesílena kontrastem zcela temného prostoru a zářících modelů.
Výstava zahrnuje výběr 15 budov navržených v období 1992-2003, z čehož některé nebyly nikdy předtím veřejně vystavovány.,např: Obytné komplexy Wijnhaven a Müllerpier v Rotterdamu, Obytné domy Lakeshore Housing v Huizenu, Věž Y, Borneo Sporenburg v Amsterdamu, Koncertní síň v Brugách, Nizozemský institut pro zvuk a obraz v Hilversumu, Vysoká škola přepravní a dopravní v Rotterdamu a Ministerstvo vnitra a spravedlnosti
Egyptské museum v Gize. Návštěvníci mají také možnost shlédnout film Jorda den Hollandera, ve kterém architekti vysvětlují své vize a pracovní postupy.

Obroda architektury
V kontextu holandské architektury představuje tvorba ateliéru Neutelings Riedijk "heroický realismus". Architekti pracují s formami a obrazy vycházejícími z lidové kultury, každodenní reality a historie architektury a dávají jim nový význam. Vytvářejí ikonické budovy využitím silné osobní estetiky, která má stejnou odezvu jak u kolegů architektů, tak u široké veřejnosti. Neutelings a Riedijk patří ke generaci architektů, kteří revolučním ovlivnili architekturu posledního desetiletí přetvořením stavitelských pravidel a konstrukčních metod. V praxi kombinují extrémní pragmatismus se silným smyslem pro design. Dokazují, že architektura je více, než doslovný překlad klientova zadání a jejich práce klade důraz na takové aspekty jako je krása, skulpturální a dotekové kvality, evokace svůdnost. Jejich budovy oslovují více city než rozum.

Cestující výstavy
Výstava "Za Oponami" je v pořadí třetí z putovních produkcí NAI, zdůrazňujících soudobé trendy v holandské architektuře. V současnosti po světě cestují dvě monograph výstavy - o MVRDV a o KCAP/ASTOC. Bylo už možné je navštívit v Hamburgu, Berlíně, Praze, Brně, Sao Paulu, Bernu, Melbourne, Sydney a Jakartě.
Výběr z tiskové zprávy

> www.nai.nl
> www.gjf.cz
0 komentářů
přidat komentář