Architekt Králíček pro Prahu upraví návrh náměstí Jana Palacha

Vložil
ČTK
18.08.2016 09:15
Praha

Václav Králíček

Praha - Architekt Václav Králíček pro Prahu upraví svůj starší návrh úprav náměstí Jana Palacha. Zapracuje do něj například nový pomník na Alšově nábřeží. Hlavní město mu za aktualizaci studie zaplatí 350.000 korun, vyplývá to z materiálu, který v úterý schválili pražští radní. Hlavní město vypsalo v roce 2002 soutěž, kterou vyhrál návrh architektů Králíčka a Stanislava Makarova.

V původní studii architekti navrhují postavit uprostřed náměstí kužel stejné výšky jako okolní budovy, který by sloužil při slavnostních příležitostech jako vlajkový stožár. Podle dřívějšího vyjádření náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) právě tento prvek ale po aktualizaci studie nejspíš zmizí. "Jsme 15 let jinde, je třeba reagovat na aktuální věci, například umístění uměleckých děl na počest Palacha," uvedl v únoru Dolínek.

Pomník byl na Alšově nábřeží přiléhající k náměstí umístěný letos v den výročí Palachova sebeupálení. Je dílem amerického sochaře a architekta českého původu Johna Hejduka (1929 až 2000).

Podél ulice 17. listopadu by měla být nová fontána. Plochu náměstí by měla pokrýt dlažba, pouze v jeho středu by byla tráva. Betonové vyústění vzduchotechniky podzemních garáží by se z centra náměstí přesunulo pod lavičky, aktualizace počítá i s možností vyústění na okraji nebo mimo náměstí. Výstupy z parkoviště by byly v jeho rozích.

Přesunout by se měl pomník Antonína Dvořáka, a to buď k rohu schodiště do Rudolfina nebo k bočnímu vchodu do budovy. Aktualizace návrhu se bude zabývat také novým mobiliářem nebo pouličními lampami. Počítá se také se zřízením přístaviště pro lodě.

Na náměstí sídlí Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Vysoká škola umělecko-průmyslová a v novorenesanční budově Rudolfina Česká filharmonie.
17 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zvláštní...
Ondra
19.08.16 05:24
Tráva...
Tomáš Vích
19.08.16 10:25
...No, tak já nevím,...
šakal
21.08.16 03:06
zobrazit všechny komentáře

Související články