Plzeň zjednodušila podávání žádostí o vyjádření k sítím u staveb

Vložil
ČTK
16.08.2016 08:40
Plzeň

Plzeň - Plzeň spustila nový web, přes který mohou developeři i občané chystající stavbu rodinného domu či jiného objektu požádat o vyjádření k existenci sítí. Do projektu je zapojeno pět městských správců, od nichž lidé vyjádření potřebují, a město chce rozšířit službu o mimoměstské správce. Žadatelům by zcela odpadla nutnost obíhat jednotlivé subjekty, řekla ČTK mluvčí magistrátu Eva Barborková.


Za měsíc a půl pilotního provozu už web https://gis.plzen.eu/vfe/ využilo přes sto lidí. Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) zjednoduší nový projekt občanům vyřizování věcí na úřadě. "Dosud to fungovalo tak, že když člověk potřeboval vyjádření, musel navštívit osobně postupně všechny městské správce sítí, tedy Vodárnu Plzeň, Plzeňskou teplárenskou, Správu informačních technologií města Plzně, Plzeňské městské dopravní podniky a Správu veřejného statku města. To nyní odpadá," uvedl.

Průvodce podáním žádosti umožňuje zadat údaje žadatele, popřípadě investora, popsat žádost, vybrat správce infrastruktury, přidat přílohu a zakreslit lokalitu, přičemž k jedné žádosti jich může být více. "Vybraní správci se pak samostatně vyjádří přímo žadateli ve lhůtě do 30 dnů," uvedl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která novinku zavedla. Ten by rád službu rozšířil tak, aby bylo pomocí aplikace možné požádat o vyjádření ke všem sítím i ostatní správce. Počítá také s tím, že systém dokáže řešit žádosti automatizovaně, tedy ve standardních případech odpoví sám.

Novinka je součástí konceptu Smart City Plzeň, který využívá moderní technologie k usnadnění života Plzeňanů. "Dlouhodobě se snažíme zjednodušovat komunikaci občanů s úřady. Jsem přesvědčen, že Plzeň je už nyní chytrým městem. Například aplikace Plzeň - občan lidem srozumitelně popisuje co, jak a kde mají ve městě řešit, pomocí aplikace Plzni.to mohou hlásit závady na městském majetku a podobně," řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Plzeň připravuje i další projekty.
0 komentářů
přidat komentář