Opera v Sydney projde renovací, aby se zlepšila akustika

Vložil
ČTK
12.08.2016 17:25
Sydney (Austrálie) - Slavná budova Opery v australském městě Sydney podstoupí rozsáhlou modernizaci. Cílem projektu za 202 milionů australských dolarů (3,8 miliardy Kč) je především zlepšit akustiku interiéru stavby, která je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Práce mají být zahájeny v květnu příštího roku a potrvají šest let, informovala agentura DPA.


Kvůli renovaci se od poloviny roku 2019 na 18 měsíců uzavře koncertní sál Opery, který má kapacitu 2600 míst, sdělil generální ředitel Opery Louise Herron.

Pro sydneyskou Operu to bude největší renovace od jejího otevření v roce 1973. "Zaměří se na zdokonalení akustiky a přístupnosti objektu a na přeměnu nevyužívaných kanceláří Opery na tvůrčí výukové centrum, které vytvoří přátelské prostředí pro rodiny," uvedl operní dům v prohlášení.

Vláda státu Nový Jižní Wales, kde se Opera nachází, současně slíbila, že modernizace budovy postavené podle návrhu dánského architekta Jörna Utzona nezmění vnější vzhled stavby připomínající plachty obří plachetnice. Právě díky tomuto designu se Opera v přístavu v Sydney stala světově proslulou.

Operu v Sydney ročně navštíví osm milionů lidí. Zklamání ze špatné akustiky ji ale provází již od jejího otevření. "V roce 2014 jsme byli na turné v sedmi různých koncertních síních v Číně a měl jsem pocit, jako bych slyšel orchestr poprvé," prohlásil šéfdirigent David Robertson.
 
0 komentářů
přidat komentář

Související články