Z bývalé Schindlerovy továrny by měl být památník holokaustu

Vložil
ČTK
11.08.2016 10:35

Brněnec (Svitavsko) - Nadační fond Šoa a Oskara Schindlera chce přeměnit bývalou továrnu a koncentrační tábor v Brněnci na památník obětem holokaustu. V podniku za druhé světové války Němec Schindler zaměstnával židovské pracovníky převezené z Polska, zachránil tak před smrtí více než 1000 lidí. Fond má příslib získání části areálu od současného majitele, spolupráci je nakloněna i samospráva. Revitalizace zchátralého objektu má kromě kulturně-historického významu i velký ekonomický potenciál, řekl ČTK předseda správní rady fondu Jaroslav Novák.


"Cílem je vybudovat věrnou repliku na původních základech koncentráku včetně strážních věží a prostor fabriky, lazaretu a tábora s vězni," uvedl Novák. Součástí má být expozice věnovaná životu Oskara Schindlera a konkrétním osudům vybraných vězňů. Památník by podle představ fondu byl nejen místem pro exkurze, ale také prostorem pro výstavy a konference, v plánu je i vydávání knih, natáčení dokumentů a filmů o holokaustu. Život Oskara Schnidlera by měla zmapovat i naučná stezka po okolí. Podle Nováka lze předpokládat, že Schindlerův tábor a muzeum bude cílem německých škol a návštěvníků spjatých s Německem a židovstvím z celého světa.

"Je třeba připomínat věci, které se již nemají opakovat. Doufám, že se záměr v brzké době dočká realizace,"
řekl ČTK starosta Brněnce Blahoslav Kašpar. Obec se o vybudování památníku snažila již v roce 2004, neměla však dostatek peněz.

Svitavský rodák Oskar Schindler je mnohými vnímán jako kontroverzní postava, ne jen jako hrdina a zachránce Židů. Byl také členem nacistické strany a německé vojenské rozvědky.

Závod na výrobu textilu v Brněnci provozovala po roce 1989 společnost Vitka. Poté, co se dostala v roce 2004 do insolvence, jej koupila firma Bustrex a přejmenovala na Vitka Textiles. Ta v roce 2011 skončila v konkursu, výroba byla zastavena. Areál v únoru letošního roku získala v dražbě za 3,4 milionu korun společnost Česká pozemková z Liberce.

Nadační fond Šoa a Oskara Schindlera vznikl byl do obchodního rejstříku zapsán letos 8. července. Kromě Nováka jsou ve správní radě bývalý starosta Vysokého Mýta podnikatel Miloslav Soušek a bývalý ředitel společnosti Vitka Brněnec František Olbert.
0 komentářů
přidat komentář

Související články