Karlovy Vary hledají využití pro kapli Drahovického hřbitova

Vložil
ČTK
05.08.2016 16:15
Karlovy Vary


Karlovy Vary - Karlovy Vary hledají využití hřbitovní kaple s márnicí u Drahovického hřbitova. Památkově chráněný objekt bývalé hřbitovní správy je ve špatném stavu, město jej zatím udržuje díky dotacím na ochranu památek. Podle náměstka primátora Michala Riška (ČSSD) by se město mělo rozhodnout, co s objektem do budoucna, řekl ČTK.


"My na hřbitovní správu dostáváme peníze z národních zdrojů na ochranu památek, které ale nedostačují na revitalizaci celého objektu. Proto jsem požádal radu, aby se rozhodla, jak s tímto objektem do budoucna naloží. Jedna možnost je prodej, druhá je opravit jej a provozovat, což by bylo nejlepší, pokud bychom našli vhodný model. Třetí možnost je pronájem, ale tato možnost se v poslední době příliš neosvědčila,"
uvedl Riško.

Na základní opravy památky z přelomu 19. a 20. století dostalo letos město 170.000 korun z peněz, které přes kraje poskytuje ministerstvo kultury. Celková obnova by ale stála mnoho milionů korun.

Podle náměstka primátora Jiřího Klsáka (KOA) by budova mohla sloužit například pro společenské nebo kulturní aktivity. Problémem ale je, že původní účel objektu, kaple s márnicí a pitevnou, ovlivnil i podobu stavby, která byla záměrně vybudovaná tak, aby v ní bylo chladno.

Hřbitov v karlovarských Drahovicích má židovskou i křesťanskou část. Nacházejí se zde i hrobky rodin významných osobností lázeňského města.