Z kasáren v Pardubickém kraji jsou výrobní haly i byty

Vložil
ČTK
04.08.2016 09:05
Pardubice

Pardubice - Bývalé kasárny ve městech Pardubického kraje našly v posledních letech využití. Poskytují zázemí výrobním a skladovacím halám, slouží i k ubytování. Najít jim náplň se neobešlo bez komplikací. Kasárny v Pardubicích na uplatnění teprve čekají, zjistila v anketě ČTK.


Pardubice již většinu Masarykových kasáren vlastní. Získaly je bezplatným převodem od státu. Několik posledních budov za šest milionů korun od ministerstva nejspíš do konce roku koupí. Radnice chce mít strategickou lokalitu v majetku celou. Je například vhodná pro bytovou výstavbu.

Řadu let již pardubická radnice plánuje prodej části bývalých kasáren Hůrka, kde chce investor stavět bytové domy. Zastupitelé se nemohou dohodnout na ceně a některým vadí to, že by investor získal pozemky dřív, než byty postaví. "Na podzim půjdou Hůrka do zastupitelstva znovu. Investor prý získal společníka, zástavu pozemků pro bankovní úvěr už nepotřebuje. A my chceme mít jistotu, že byty postaví," řekl ČTK náměstek primátora Jan Řehounek.

Dašice na Pardubicku se nyní pro část kasáren snaží najít nájemce. Získaly je v roce 2005 od státu. Aktuálně jsou obsazené z poloviny. Před časem velké prostory opustila společnost Wolters Packaging Czech.

Firma si postavila vlastní sklady v Kostěnicích, do té doby byly kasárny obsazené z 90 procent, řekl ČTK místostarosta Jaroslav Foldyna.

Část areálu slouží k podnikání, jeden dům pro sociální bydlení a město tam provozuje sběrný dvůr. Místostarosta konstatuje, že nájmy akorát zaplatí náklady na opravy, ziskem je pro město nabídka pracovních míst.

"Získat kasárny rozhodně bylo pro město výhodné. My jsme pronajímali prakticky všechno. Jen se zlikvidovaly budovy s ekologickými zátěžemi," řekl bývalý starosta Dašic Ladislav Racek.

Vysoké Mýto na Orlickoústecku po odchodu sovětské armády získalo objekty beuzúplatně od státu. Část budov noví majitelé zbourali a postavili nové, některé zrekonstruovali nebo přestavěli. Nové prostory zde získaly komerční společnosti, ale i školy a sociální zařízení.

"I když v průběhu uplynulých 20 let některé budovy změnily majitele, nestalo se, že by pak zůstaly bez využití. V současné době připravujeme architektonickou soutěž o návrh na využití posledního prostoru, jedná se o veřejné prostranství u Alberta a v blízkosti dragounských kasáren,"
řekl starosta František Jiraský.

Naopak spory o bývalá dragounské kasárny v Mýtě byly vleklé. Městu se nelíbil způsob rekonstrukce, kterou prováděla firma Coreso. Vztahy se podle mluvčí radnice Marie Lněničkové za poslední dva roky zklidnily. "Město a firma našly kompromisy, které umožnily kolaudaci a následně provoz v rekonstruovaném objektu," uvedla.

Přelouč několik let hledala pro kasárny kupce, nakonec je i zlevnila. Před třemi je prodala soukromé firmě a slouží nyní k podnikání. V Žamberku na Orlickoústecku v bývalých kasárnách funguje menší průmyslová zóna se zhruba 150 zaměstnanci. Město pozemky v minulosti vydražilo a s pomocí dotací zavedlo inženýrské sítě. Frontální část zóny však zůstala bez využití.

"Město převedlo pozemek za korunu, aby tam podnikatel vybudoval pětihvězdičkový hotel. Provedl demolice a dál záměr nerealizoval. Plocha je taková nepříliš vzhledná,"
řekl starosta Jiří Dytrt.
0 komentářů
přidat komentář

Související články