Turnov chystá přestavbu zázemí divadla za desítky milionů

Vložil
ČTK
04.08.2016 08:55
Praha

Turnov (Semilsko) - Turnov chystá přestavbu foyeru a dalšího zázemí městského divadla, což si odhadem vyžádá 30 až 40 milionů korun. Projekt je zatím na počátku, hotova ještě není ani studie. Starosta Tomáš Hocke uvedl, že by ji chtěli mít v lednu příštího roku.


"Je to záležitost, která patří k prioritám Turnova," uvedl. S rekonstrukcí chce starosta začít do podzimu 2018, čtrnáctitisícové město ji zaplatí z vlastního rozpočtu. "Dotace na to žádné nejsou," řekl.

Turnovské divadlo s kapacitou 310 míst vzniklo před 142 lety a patří mezi nejstarší kamenná v republice. Pro ochotníky ho postavila místní záložna, stavělo se jako zmenšená kopie Prozatímního divadla v Praze. Poslední větší rekonstrukce za 2,3 milionu korun se uskutečnila na začátku 80. let minulého století a trvala tři roky.

Podle starosty má Turnov stále krásné divadlo, na které může být pyšný. "Jediný, ale zásadní problém je zázemí," řekl. Prostor šaten je malý, nedostatečná je kapacita toalet i místo, kde se mohou diváci o přestávce nebo po představení spolu pobavit. "Chybí i nástup, tedy prostor před divadlem, budova není bezbariérová. Rádi bychom lépe a vhodněji řešili i divadelní bar," dodal Hocke.

Radnice zvažuje, že by do divadla v rámci přestavby zakomponovala sousední dům. Záležet bude na výsledcích studie. Město na ni nebude vypisovat veřejnou architektonickou soutěž, ale přímo oslovila dva uznávané architekty, Ladislava Lábuse a Josefa Pleskota. "Jednáme s nimi, zda a za jakých podmínek by studii udělali," dodal Hocke.

Divadlo v Turnově patří mezi hojně využívané. Základem programu jsou divadelní abonentní představení v podání známých souborů z celé země a Turnovské hudební večery. Na představení má předplatné každoročně zhruba 100 lidí. Pravidelně se v divadle také konají dětská divadelní představení, vystupují školáci a divadlo je využíváno i místními amatérskými soubory. V divadle se také každoročně konají dvě divadelní přehlídky s regionálním přesahem - Turnovský drahokam a Modrý kocour.
0 komentářů
přidat komentář