Zemřel brněnský historik umění a znalec architektury Jan Sedlák

Vložil
ČTK
01.08.2016 12:35
Brno

Brno - Po těžké nemoci zemřel v neděli významný brněnský historik umění a znalec architektury Jan Sedlák. Bylo mu 73 let. Sedlák byl držitelem Ceny města Brna v oboru architektura za rok 1996 i dalších ocenění, často psal například o slavných vilách. O jeho úmrtí dnes ČTK řekla jeho manželka Alice Sedláková. Termín posledního rozloučení zatím není známý.


Sedlák působil jako pedagog na fakultách architektury a výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Fakultu výtvarných umění také v minulosti vedl jako děkan. Sám vystudoval Školu uměleckých řemesel v Brně a poté dějiny umění na brněnské filozofické fakultě.

V minulosti se odborně věnoval řadě oblastí, třeba problematice parléřovských vlivů v moravské architektuře, dílu malířů Paula Gauguina a Henriho de Toulouse-Lautreka či barokního velikána Jana Blažeje Santiniho.

Později věnoval soustavnou pozornost secesi a architektonické moderně, zejména té brněnské. Opakovaně publikoval o vile Tugendhat a jako autor i editor se věnoval také dalším slavným vilám.
0 komentářů
přidat komentář

Související články