Na Šumavě by za dva roky mohly vyrůst domy nezávislé na okolí

Vložil
ČTK
29.07.2016 08:35
Praha


Praha - Dva vítěze má soutěž pro studenty architektury, v níž měli hledat podobu ostrovního domu, tedy stavby zcela nezávislé na připojení k inženýrským sítím. Snahou organizátorů soutěže je ukázat, jak je možné stavět šetrně a v souladu s přírodou. Dvě samostatné apartmánové jednotky by měly stát v šumavské obci Kramolín a měly by sloužit příležitostnému ubytování. "Pokud půjde vývoj podle plánu, na jaře 2018 začnou stavební práce prvních dvou prototypních staveb projektu Český ostrovní dům," sdělila ČTK za organizátory Dominika Janigová.


Soutěž byla vyhlášena koncem dubna pod záštitou Českého vysokého učení technického (ČVUT) a s potvrzením regulérnosti od České komory architektů pro studenty zmíněné školy a Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích. Jako vítězné porota vybrala návrhy Vojtěcha Lichého, který navrhl dva ve vzduchu jakoby plovoucí černé boxy stojící na pokraji lesa a s velkými prosklenými průhledy do krajiny, a Daniela Brýdy, který pracuje s tradičnější formou domu se sedlovou střechou.

"Vybrané návrhy se ještě budou dále rozpracovávat autory společně s odborníky. Neznamená to tedy, že by měly všechny stavby ze soutěže vzniknout, nebo že výsledná budova bude vypadat přesně jako na vítězných návrzích - vše se musí propočítat a převést do reálného světa," vysvětluje Janigová. Příslušná povolení od úřadů již organizátoři vyřizovali během soutěže.


Dům či domy budou stát na soukromém pozemku. Záměrem je kromě propagace udržitelné architektury nabídnout lidem možnost vyzkoušet si bydlení v takovém domě. Ukázat, že šetrný životní styl nemusí znamenat nutně omezení.

"Především chceme být užiteční. Po malých krůčcích bychom rádi pomohli na svět moderním soběstačným a vysoce šetrným budovám nové generace. Začínáme ale velmi pokorně, v malém a s velkým osobním riskem,"
říká autor projektu Pavel Podruh.

Off-grid či ostrovní znamená, že budovy budou zcela nezávislé na připojení k inženýrským sítím. Neznamená to ale, že domy budou bez elektřiny, jen musí mít vlastní zdroj. V zadání soutěže bylo, že výsledný projekt musí respektovat prostředí, do něhož vstupuje, krajinu, jejíž se stává součástí, a čistotu přírody, jejíchž zdrojů využívá. Objekty musí v krajině působit přirozeně, musí vycházet ze svého okolí a rozvíjet jeho kvality. Organizátoři chtějí hlavně postavit jakýsi vzorový dům, který mohou lidé zkusit používat, a dozvědět se tak více o základních principech udržitelnosti a energetické efektivity.
0 komentářů
přidat komentář

Související články