Krajská galerie ve Zlíně představuje dílo architekta Pavla Nováka

Vložil
ČTK
19.07.2016 20:45
Zlín


Zlín - Architektonické plány, modely, publikace, plakáty i různé osobní dokumenty architekta Pavla Nováka vystavuje ode dneška Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně. Novák byl významným propagátorem zlínské architektury, od roku 2000 byl hlavním architektem města Zlína. Výstava je připravena také u příležitosti deseti let od jeho smrti, řekla dnes ČTK kurátorka výstavy Ladislava Horňáková.

"Pavel Novák měl rád své rodné město a snažil se chránit a propagovat meziválečnou zlínskou architekturu a citlivě navazovat na její odkaz. Usilovně se věnoval sběru a studiu materiálů souvisejících s architekturou a životem tohoto města. Tato práce vyvrcholila vydáním několika významných publikací a katalogů a uspořádáním řady výstav, týkajících se problematiky zlínské architektury,"
uvedla kurátorka.

Novák popsal vývoj zlínské architektury 20. století v dílech Zlínská architektura 1900 - 1950 a Zlínská architektura 1950 - 2000. Zpracoval řadu historických materiálů o meziválečné literatuře, měl informace i od pamětníků. "Druhou polovinu 20. století mapoval z vlastní zkušenosti. Je to cenný materiál, který se zhodnotí až časem. Spousta archivů zmizela, po roce 1989 se likvidovaly stavební firmy, nemáme dnes materiály spíše k výstavám o poválečném období než k předválečnému," uvedla Horňáková. Novák navíc podle jejích slov psal stylem atraktivním i pro laiky.

Zabýval se také baťovskými vilami či projekty, které ve městě nebyly realizovány. Činný byl také v kabinetu architektury, ve kterém pořádal přednášky a výstavy. V 80. letech se podílel jako expert OSN na obnově zemětřesením zničeného města v Alžírsku. Novák v budově zlínské radnice založil výstavní síň pro prezentaci architektury nazvanou Galerie 2. patro. Byl také zakládajícím členem a předsedou architektonické soutěže Stavba roku Zlínského kraje, jejíž hlavní cena nyní nese jeho jméno.

Výstava potrvá do 23. října, doplní ji přednáška kurátorky o neuskutečněných projektech ve Zlíně a komentovaná prohlídka.
0 komentářů
přidat komentář