Bývalý židovský hřbitov v Prostějově bude kulturní památkou

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
19.07.2016 07:50
Prostějov


Prostějov - Ministerstvo kultury zařadilo bývalý židovský hřbitov v Prostějově, který byl zničen za německé okupace a náhrobní kameny s židovskými nápisy si rozebrali lidé z města a okolích vesnic, na seznam kulturních památek. Novinářům to dnes v Prostějově řekl rabín Louis Kestenbaum. Na místo bývalého hřbitova přijel z USA v doprovodu dvou desítek židovských podporovatelů ze Spojených států, Velké Británie, Izraele, Rakouska a Česka. Rozhodnutí ministerstva ještě není pravomocné.


Návrh na prohlášení někdejšího židovského hřbitova, na jehož místě je park a škola, podala židovská organizace Kolel Damesek Eliezer a záměr podpořila Federace židovských obcí v ČR i památkáři. Prostějovská radnice ale s návrhem nesouhlasila. Její mluvčí Jana Gáborová informaci o prohlášení hřbitova kulturní památkou ČTK potvrdila a řekla, že radní zatím nerozhodli o tom, zda se proti verdiktu ministerstva odvolají.

Mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková ČTK řekla, že ministerstvo už vydalo rozhodnutí, které však zatím není pravomocné, takže nelze zveřejnit podrobnosti. "Pokud se někdo z účastníků řízení neodvolá, tak by rozhodnutí mělo nabýt právní moci 28. července," podotkla.

Radnici dnes ostře kritizoval Kestenbaum, podle kterého město nechce vyjít vstříc návrhu na pietní úpravu prostoru bývalého židovského hřbitova. "Je neuvěřitelné, že 71 let od holokaustu v demokratické zemi torpéduje nejvyšší představitelka města (primátorka Alena Rašková z ČSSD) snahy o uctění 1924 zemřelých občanů Prostějova, kteří dodnes leží pod zemí na místě židovského hřbitova, zničeného za nacistické okupace tehdejší městskou správou," řekl.

Město svůj nesouhlas s návrhem na prohlášení starého židovského hřbitova kulturní památkou zdůvodnilo tím, že pod pozemkem vedou inženýrské sítě včetně teplovodního přivaděče pro nedaleké sídliště. "Případná oprava či rekonstrukce teď bude složitější," řekla Gáborová.

Prostějov podle Gáborové jedná s židovskou obcí o citlivé úpravě pietního místa, která bude důstojná a zároveň výrazně nenaruší prostor. "Oni (účastníci pietní akce) ale chtějí na celé ploše obnovit židovský hřbitov. Město nechce, aby se celý prostor včetně parkoviště a přístupových ploch ke škole stal jako celek znovu hřbitovem. K tomu se stavíme negativně," řekla Gáborová.

Podle Kestenbauma návrh architektonického řešení pietního místa neobsahuje žádné rušivé prvky. Bývalý hřbitov nyní připomíná pouze pomník. "Pietní místo lze rozšířit například tak, že tam budou citlivě zakomponovány některé nalezené náhrobky," míní Gáborová.

Starý židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 na popud německého starosty zrušen. Vytrhána tehdy byla většina náhrobních kamenů, které posloužily jako stavební materiál či byly znovu zpracovány. V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita. Na zrušeném hřbitově jsou pochováni například předci filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.
0 komentářů
přidat komentář

Související články