Svah pod Letnou by se mohl proměnit ve výstavní síň

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
13.07.2016 16:15
Praha

Praha - Svah pod bývalým Stalinovým pomníkem v Praze by se mohl proměnit ve výstavní síň věnovanou české historii. Navrhují to autoři projektu s názvem Národní kronika na Letné, kteří tu počítají i s trvalým umístěním Muchovy Slovanské epopeje. V rozhovoru s ČTK to řekl jeden z autorů projektu Nikolaj V. Palatajkov. K projektu jsou ale skeptické jak Praha 1, tak Praha 7. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) dřív zmínila možnost postavit na Letné galerii.


Podle architektonického návrhu by se svah pod metronomem proměnil v obrovské schodiště, podzemní prostory pod někdejším pomníkem by sloužily pro expozice. "Vznikl by atraktivní veřejný prostor s kulturní, vzdělávací a výchovnou funkcí národního významu," popisují autoři. "Je nedůstojné, že významná osa Pařížské ulice vedoucí ze Staroměstského náměstí končí ve svahu s náletovou zelení. Čechův most je dílo, které je nedokončené," řekl Palatajkov.

Vnitřní prostory pod metronomem mají mít uspořádání šroubovice, časové osy, která odkazuje na jakousi "národní genetickou informaci". Prohlídka Národní kroniky by začínala v dolní části počátkem národních dějin, ilustrovaných Slovanskou epopejí. Stoupáním vzhůru by návštěvníci procházeli multimediální a interaktivní expozicí v čase směrem k současnosti, až by vyšli u metronomu a nové kavárny.

Radní Prahy 7 záměr v červnu odmítli jako předimenzovaný. Nesouhlasí ani s umístěním do letenského svahu, projekt prý by narušil zelenou hranu vltavského břehu a zatížil by nábřeží nadměrnou dopravou. Výstavbě navíc brání stavební uzávěra a není v souladu ani s platným územním plánem, vyplývá z usnesení městské části.

Myšlenku vystavět multifunkční galerii moderního umění zmínila primátorka loni, s Muchovou epopejí ji ale nespojila. Ale vzhledem k tomu, že Praha stále nesplnila Muchovo přání a nepostavila pro legendární cyklus důstojnou výstavní síň, mohla by primátorkou zmíněná galerie případně sloužit i jako místo, kde by byla epopej trvale vystavena.
0 komentářů
přidat komentář

Související články