MŽP: Zásady územního rozvoje JMK jsou v rozporu se zákonem

Zdroj
Zdeněk Meitner
Vložil
ČTK
12.07.2016 11:35
Brno

Brno - Jihomoravský kraj při tvorbě zásad územního rozvoje (ZÚR), tedy klíčového územně plánovacího dokumentu, postupuje v rozporu se zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí. Ve dva týdny starém vyjádření to konstatovalo ministerstvo životního prostředí, jehož požadavky kraj prý ignoroval. Dokument je přístupný na portálu EIA. Radní Antonín Tesařík (KDU-ČSL), do jehož kompetence patří územní plánování, ČTK sdělil, že se kraj postará o to, aby konečný návrh zásad územního rozvoje v souladu se zákonem byl.

Ministerstvo v hodnocení vlivu na životní prostředí SEA z ledna uložilo kraji, aby řešil dopravní infrastrukturu v Brně a jeho okolí podle chystané studie nejpozději do tří let. Požadavek však kraj do návrhu zásad územního rozvoje nezapracoval. "Ve stanovisku SEA bylo několikrát zopakováno, že z pohledu ministerstva je deficitem zásad územního rozvoje nedořešení dopravního přetížení města Brna a jeho bezprostředního okolí se všemi negativními důsledky pro životní prostředí a veřejné zdraví, které jsou s tímto stavem spjaty," napsal v hodnocení ředitel ministerského odboru posuzování vlivů na životní prostředí Evžen Doležal.

Odsouvání problémů Brna a okolí je tím hlavním, co vadí kritikům postupu kraje. Kraj uvádí, že nemá po více než deseti letech příprav dostatek studií a podkladů, aby rozhodl o vedení klíčových dopravních tahů v hlavním městě kraje a okolí. Přes rok slibuje studii, z níž bude vycházet pozdější aktualizace. Její zadání však odložil až po vydání zásad. Obsahem zásad územního rozvoje kraje není ani odůvodnění, proč kraj připomínky ministerstva ignoroval. "Jelikož stanovisko SEA má nezávazný charakter, má kraj možnost návrh přepracovat, nebo zdůvodnit, proč připomínky nevzal v potaz," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová.

Podle Tesaříka je podstatné, že zásady územního rozvoje uvádějí termín pro zpracování územní studie. "Její pořizování bude zahájeno bezodkladně po vydání ZÚR. Po vložení dat o územní studii do evidence územně plánovací činnosti bude bezodkladně pořízena aktualizace. Jsme názoru, že požadavky jsme naplnili," uvedl Tesařík. Kraj slibuje, že aktualizace bude do tří let, je to však pouze slib, za jehož nesplnění nehrozí sankce. Toto konstatování ještě do návrhu doplní.

Kraj přitom maximálně spěchá s vypořádáním připomínek veřejnosti, které bylo možné posílat do 15. června. Dosud nezveřejnil, kolik jich přišlo a jakého jsou charakteru. Současná koalice ČSSD a lidovců chce vydat dokument do říjnových voleb. Minulý zrušil před čtyřmi lety soud, protože kraj postupoval nezákonně. Jižní Morava je jediným krajem, kterému zásady územního rozvoje chybějí, a kvůli tomu zde nelze stavět žádné důležité dopravní stavby a od vstupu do Evropské unie se v kraji nepostavil ani kilometr dálnic. V nedohlednu je stavba dálnice do Vídně.

Ministerstvo kraj také upozornilo na to, že se nevypořádal s připomínkou ohledně protipovodňových opatření v povodní Dunaje, tedy v povodí Moravy, podle vládního usnesení. Další připomínkou je, že se kraj nevypořádal s nově vyhlášenými či upravenými evropsky významnými lokalitami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články