Tým expertů bude dva měsíce posuzovat návrh metropolitního plánu

Vložil
ČTK
28.06.2016 07:50
Praha

Praha - Tým expertů bude dva měsíce posuzovat návrh nového územního, takzvaného metropolitního plánu, ke kterému mají výtky pražský magistrát, městské části i odborníci, řekla po jednání rady náměstkyně Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ). Do konce srpna vznikne harmonogram přípravy plánu a návrh personálních změn v Institutu plánování a rozvoje (IPR), který plán připravuje. Metropolitní plán, který stanoví, kde se co může stavět, by měl platit od roku 2020. Příprava má zpoždění.


Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) řekla, že na konci týdne bude mít kompletní audit organizace IPR. Už dříve uvedla, že audit ukázal závažná pochybení. "Potřebovali jsme dovyšetřit některé okolnosti, které souvisí s procesy, které byly v oblasti veřejných zakázek," uvedla dnes Krnáčová. "Dodatečnou zprávu dostaneme konce týdne, pak bychom spolu s právníky vyhodnotili, jak uzavřít audit jaké kroky podstoupit," doplnila. V minulosti mluvila o odvolání ředitele IPR Petra Hlaváčka, za kterého se v petici postavily stovky lidí.

Částečná personální obměna už nastala. Hlaváček v pátek odvolal Romana Kouckého, ředitele sekce, která má na starosti územní plánování. Koucký zůstává řadovým zaměstnancem. Původně přitom IPR oznámil, že na Kouckého místo vypsal výběrové řízení s tím, že bude funkci zastávat do doby, než IPR vybere jeho nástupce.

Podle územního plánu se ve městě řídí veškerá výstavba. Určuje, kde se stavět smí a kde naopak zůstávají veřejné plochy nebo zeleň. Metropolitní plán by měl přinést také výškovou regulaci staveb. Praha jej musí mít schválen nejpozději do roku 2020. Příprava nového plánu město dosud stála asi 50 milionů korun.

IPR vznikl transformací z Útvaru rozvoje města za primátora Tomáše Hudečka (nestr., tehdy TOP 09). Institut má za úkol mimo jiné připravit nový územní plán a plánovat rozvoj města. IPR se profiluje jako odborné pracoviště se zaměřením na výzkumnou činnost v oblasti architektury, urbanismu, rozvoje, tvorby a správy města. Roční rozpočet je asi 300 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články