Výstava ukáže katedrálu sv. Víta okem Josefa Sudka

Vložil
ČTK
28.06.2016 07:40
Praha

Praha - Ateliér Josefa Sudka v Praze na Újezdě dnes otevře přehlídku dosud nevystavovaných snímků slavného fotografa ze svatovítské katedrály. Nejde však o známý soubor snímků rozestavěného chrámu z 20. let, ale naopak o fotografie spíše neznámé, pocházející z válečného protektorátního období. Výstava s názvem V šeru chrámu potrvá do 30. srpna.


Někdejší Sudkův ateliér dnes funguje jako výstavní síň zaměřená na prezentaci fotografie a provozuje jej společnost PPF Art. Výstavou připomíná letošní dvě kulatá výročí vážící se k životu slavného českého fotografa, 120. výročí narození (1896) a 40. výročí jeho úmrtí (1976).

Náměty fotografií z vystavovaného cyklu zahrnují pohled na katedrálu sv. Víta v celku i detailu. Jsou to snímky interiérů či exteriérů, architektonických detailů, chrámové výzdoby, mobiliáře a inventáře včetně předmětů chrámového pokladu, a to v množství variant i zkušebních pozitivů.

Pro výstavu v Ateliéru Josefa Sudka kurátoři výstavy vybrali soubor zhruba 30 originálních fotografií. Snímky z interiéru chrámu a jeho detailů vystihují Sudkovu precizní techniku, atmosféru místa i schopnost autora zprostředkovat nanejvýš intimní sdělení o válkou ztišeném monumentu.

Dvojité letošní výročí Josefa Sudka připomíná také Uměleckoprůmyslové muzeum, které vlastní velkou část fotografovy pozůstalosti. Pro Muzeum kubismu v Celetné ulici připravilo výstavu jeho dosud nepublikovaných fotografií moderní architektury; potrvá až do 18. září.
0 komentářů
přidat komentář

Související články