Praha: V soutěžích bude hrát hlavní roli kvalita před cenou

Vložil
ČTK
22.06.2016 18:05
Praha



Praha - Při soutěžích a zadávání veřejných zakázek, které se týkají veřejných prostranství, architektury, urbanismu a krajinářství bude hlavní roli hrát kvalita návrhu a předchozí úspěchy autorského týmu před cenou. O rozhodnutí rady informovala náměstkyně Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ). Podle takového principu se bude řídit třeba přestavba Vinohradské nebo Bělohorské ulice.


"Jde o manuál, jakousi kuchařku pro soutěžení kvalitních návrhů na revitalizace ulic, náměstí nebo při projektování mostů a dalších veřejných staveb. Cena nebude jediným a hlavním kritériem,"
uvedla náměstkyně. Investoři podle ní získají manuál jak postupovat, aby hlavním kritériem nebyla cena, ale kvalita návrhu a zkušenosti týmu, který městu umí podat nejen ideový návrh a krásné obrázky, ale hlavně projektovou dokumentaci, podle které se dá stavět, doplnila.

Při soutěžích a zadávacích řízeních do 500 milionů korun bez DPH bude magistrát návrhy posuzovat tak, že 60 procent váhy bude kladen na kvalitu návrhu, 30 procent na cenu prací a deset procent na cenu za projektové práce. U nákladnějších staveb bude kvalita návrhu hrát padesátiprocentní roli. Výběr vítězného návrhu je na hodnotící komisi, která je pro potřeby konkrétní soutěže složena z odborníků a z úředníků magistrátu. Konečné slovo má rada hlavního města, u cenově náročnějších akcí pak i zastupitelstvo.
0 komentářů
přidat komentář