Pleskot připraví pro Louny připomínku malíře Sýkory

Vložil
ČTK
21.06.2016 13:25
Louny

Josef Pleskot

Louny - Architekt Josef Pleskot připraví pro Louny projekt připomínky malíře a lounského rodáka Zdeňka Sýkory. Náměstíčko před Vrchlického divadlem bude mít podobu opony, kterou Sýkora navrhl. Zastupitelé schválili výjimku z pravidel zadávání veřejných zakázek a licenční smlouvu s Lenkou Sýkorovou, dědičkou autorských práv.


Následovat nyní bude zpracování projektové dokumentace. "Čekali jsme na rozhodnutí zastupitelů, protože udělení výjimky není úplně obvyklé," řekl dnes ČTK Jiří Jiroutek ze spolku Sýkora 2020, který si dal za cíl připomenout rodáka do roku 2020, kdy by slavil sté narozeniny. "Realizace motivu Sýkory na piazzetu je vázán na projekt architekta Pleskota, nám šlo o to, aby to zpracoval právě on. Pokud by došlo k výběrovému řízení, mohl by zakázku vyhrát někdo jiný, pak by realizace ztrácela smysl," vysvětlil Jiroutek.


Právě udělení výjimky někteří kritizovali. Nakonec prošla sedmnácti hlasy, dva zastupitelé byli proti a šest se zdrželo. Celkové náklady se odhadují na 9,47 milionu korun, z toho projektová dokumentace bude stát 1,21 milionu korun a odměna za poskytnutí licence je milion korun. "Piazzeta je v podstatě chodník a cena, že nám to někdo vyprojektuje za milion korun, mi přijde skutečně přehnaná," řekl zastupitel Stanislav Rybák (KSČM), kterému se nelíbilo ani udělení výjimky ze zadávání veřejných zakázek.


Pro Louny je realizace podle Michala Kučery (TOP 09) finančně únosná. Spolek navíc nabídl podíl na spolufinancování a shánění peněz z různých fondů. "Louny mají jednu obrovskou výhodu, mají na co navázat, na konkrétní umělecká díla. Pokud tu má něco po nás zůstat pro další generace, tak toto je právě ono," řekl Kučera.


Návrh připomínky světového průkopníka využití počítače při přípravě výtvarného díla představil zastupitelům před hlasováním Pleskot. Sýkora v  roce 1962 vytvořil pro lounské divadlo ojedinělou protipožární oponu, která během rekonstrukce objektu v roce 2002 zmizela. Připomíná ji velkoformátová fotografie ve vstupní hale divadla. "Když jsem viděl návrh opony, došlo mi okamžitě, že je to proporce díla, která by se dala do piazzety téměř bez korekcí obtisknout," uvedl Pleskot. Černobílá mozaika, která nahradí dosavadní betonové dlaždice, by podle něj mohla být ze soudobých recyklovaných materiálů. "Což by byl zajímavý experiment," podotkl Pleskot, který zdůraznil, že by bylo pro něj ctí, pokud by mohl dílo pro Louny a pro Sýkoru udělat.


Spolek Sýkora 2020 si od realizace projektu slibuje mimo jiné zvýšení návštěvnosti města. "O projekt se zajímají lidé z širokého okolí, a to nejen umělci," řekl Jiroutek. "Určitě to bude věc, která Louny pozvedne," dodal.

0 komentářů
přidat komentář

Související články