Spolek Archa 13 chce v Liberci vytvořit infocentrum podle návrhu Davida Vávry

Vložil
ČTK
20.06.2016 11:50
Liberec

Liberec - Spolek Archa 13 chce v Liberci vytvořit evropské informační centrum, které by mapovalo osudy zajatých českých i zahraničních vojáků za první světové války. Žádná organizace, která by to dělala, neexistuje, řekl ČTK zástupce libereckého spolku Petr Pimek.


Spolek v tomto snažení podle něj podporuje Česká legionářská obec. "Připravujeme společné memorandum. Očekávám, že ho s obcí podepíšeme během prázdnin," řekl.

Zájem o spolupráci mají podle Pimka také Italové, Rusové, Rakušané a jedná se i s Francouzi. "Měla by vzniknout platforma, která by měla soustředit všechny, kteří se zabývají osudy zajatých vojáků," řekl Pimek. "Zjednodušeně řečeno, když bude někdo chtít nějakou informaci, tak nebude muset hledat na různých místech, ale obrátí se na nás," dodal.

Databáze by měla vznikat postupně. Pimek doufá, že jim v tom pomůže i veřejnost. Například v Liberci byl za první světové války jeden z největších zajateckých táborů na českém území, bylo v něm až 55.000 ruských a italských vojáků. O jejich osudech se ale v Liberci moc neví. "Donedávna jsme měli jen jednu fotku z tábora. Před několika týdny nám přišel mail z Ruska. Psal nám pán, že v táboře měl pradědu," uvedl Pimek. Spolek získal nejen další fotky, ale dozvěděl se i více o osudu zajatého Rusa. Pracoval v pekárně, sblížil se s jednou místní ženou a měl s ní dítě. Pimek předpokládá, že by jim takto mohla pomoci obohatit databázi spousta lidí.

Zajatci podle Pimka zanechali stopy v celém regionu. Nedávno se například v kronice Svijan dočetl, že při likvidaci požáru statku, kde uhořela mladá dívka, pomáhali zajatí vojáci. Sloužili ve svijanském dvoře, v dnešním pivovaru. Zajatci se podíleli i na výstavbě, údajně kvůli nim je proto v Liberci Ruská ulice. "Po okolí stojí také spousta domů ze zajateckého tábora, které se po válce rozprodaly. A jejich současní majitelé ani netuší, odkud jsou," dodal Pimek.

Spolek chce infocentrum umístit do suterénu radnice, kde je expozice o historii Liberce. Později ho hodlá přemístit na místo bývalého zajateckého tábora, kde by měl vzniknout památník. Výstavbu chtěl spolek zahájit letos, to ale nestihne. S městem teprve dojednává dlouhodobou výpůjčku pozemku, na němž má památník stát. Jeho podobu navrhl architekt David Vávra a má to být kombinace muzea se současnými kulturními a sportovními aktivitami. Nejprve se začne stavět kruhová kaple smíření se čtyřmi kříži, po jednom na každé světové straně. Kaple by současně měla sloužit jako vyhlídková věž. V památníku by mělo být i muzeum v podobě kopie jednoho z domů, v němž před 100 lety zajatci žili. Návštěvníci by uvnitř viděli, jak vypadal jejich každodenní život. Jako protipól by v dalším domě měl být zpodobněn život vojáka ze současnosti. V konceptu je i vybudování amfiteátru a prostor pro sporty a ubytování.
0 komentářů
přidat komentář

Související články