Stát se už možná nebude moci soudit o nemovitosti převedené na obce

Vložil
ČTK
18.06.2016 14:35
Praha

Praha - Stát se už možná nebude moci soudit o nemovitosti, které v minulosti převedl na obce. Vyplývá to z novely zákona přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí, kterou podala skupina poslanců. Rozhodující by byl zápis v katastru nemovitostí. Předloha by vyloučila možnost soudního přezkumu, zda byly splněny zákonné podmínky převodu majetku na obce.


Problém spočívá podle autorů v tom, že zákonodárce předpokládal jako podmínku pro přechod majetku jen formální právo hospodaření obcí nebo někdejších národních výborů. Soudy ale podle nich začaly podmínku vykládat tak, že obce nebo národní výbory musely s tímto původně státním majetkem skutečně hospodařit - tedy nejen jej evidovat, ale také o něj pečovat, chránit a využívat.

"I když tedy obce tento majetek mají většinou již více než 20 let zapsaný v katastru nemovitostí na svém listu vlastnictví, může stát tento stav s oporou v judikatuře soudů kdykoli zpochybnit a domoci se určení svého vlastnictví," uvedli autoři z řad poslanců ČSSD, ANO, TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu v důvodové zprávě.

Dotýká se to podle nich mnoha města včetně Prahy a Brna zejména v souvislosti s nároky bytových družstev na bezplatný převod státních pozemků pod domy a v jejich okolí. Žaloby podává Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vesměs právě z podnětu bytových družstev, uvedli předkladatelé.

Úřad podle důvodové zprávy eviduje od roku 2011 do konce loňského roku 172 soudních sporů o majetek v odhadované účetní hodnotě přes 319 milionů korun. Ve stejném období soudy pravomocně rozhodly 78 sporů, v 66 z nich byl stát úspěšný a získal zpět majetek zhruba za 152 milionů korun. Žaloby nejsou vyloučeny u dalších více než 600 nemovitostí, uvedli předkladatelé.

Pokud by předloha platila, po letošním říjnu by úřad už tyto žaloby podat nemohl. Novela by se navíc vztahovala i na nemovitosti, které už obce prodaly. Netýkala by se naopak případů, v nichž již soudy pravomocně rozhodly nebo v nichž řízení ještě neskončilo.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.
0 komentářů
přidat komentář