Šéf památkářů: Vila na Petřinách sice není památkou, je ale hodnotná

Vložil
ČTK
18.06.2016 14:30
Praha

Praha - Funkcionalistická vila od architekta Pavla Simonova na pražských Petřinách nestojí v památkové zóně a není prohlášena kulturní památkou, proto proti její demolici není možné uplatnit námitky podle zákona o památkové péči. Jde ovšem o vilu značné architektonické hodnoty a žádoucí by bylo její zachování. V rozhovoru s ČTK to řekl šéf pražských památkářů Jiří Skalický. Povolení k demolici vily vydala Praha 6, na místě má vyrůst novostavba.


Činžovní vila architekta Pavla Simonova stojí v ulici Na Petřinách 1482/7. "Jedná se o původní vilu z roku 1939, která má značnou architektonickou hodnotu a i přes neuspokojivé technické a energetické parametry by z hlediska zachování kulturního dědictví bylo žádoucí vilu zachovat ve stávající podobě," uvedl Skalický.

Funkcionalistickou budovu má nahradit čtyřpatrová novostavba. Místní obyvatelé s tím nesouhlasí a podepisují petici, v níž vyzývají politiky k záchraně vily. Plánovaná moderní výstavba je prý předimenzovaná a do místní zástavby se nehodí.

Praha 6 loni povolila demolici částí dvou funkcionalistických vil na Babě známých jako Čeňkova a Košťálova vila. V minulosti padly rovněž dvě vily ve starých Střešovicích a na Ořechovce. Jedna z nich patřila známé módní návrhářce Blance Matragi. Původní vilu, která stála v památkové zóně, nechala firma Matragi Design bez povolení zbourat v prosinci 2013. Firma měla přitom povolenu jen rekonstrukci domu. Za to dostala od radnice pokutu 150.000 korun, kterou nakonec magistrát zrušil.
0 komentářů
přidat komentář

Související články