Poptávka po bydlení v satelitech okolo Prahy výrazně klesá

Vložil
ČTK
16.06.2016 20:15
Praha

Praha - Zájem o bydlení v rodinných domech v okolí Prahy, v tzv. satelitech, se od boomu v 90. letech výrazně snížil. Podle údajů realitní společnosti Maxima Reality byly v období 1995 až 2005 rodinné domy ve vzdálenosti zhruba do 20 km od Prahy klienty poptávány o 80 procent častěji než v posledních pěti letech. Jak dnes ČTK potvrdily také oslovené developerské firmy, pro lidi je důležitější dosah městské hromadné dopravy nebo dostupnost nejrůznějších druhů služeb.


"Bydlení v uměle vytvořených čtvrtích v obcích v okolí Prahy, které bylo vyhledávané hlavně v 90. letech minulého století, už lidi příliš neláká. Při výběru kladou mnohem větší důraz na lokalitu, kterou posuzují hlavně z hlediska její občanské vybavenosti. Za naši firmu mohu jmenovat například Barrandov,"
uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Podle ředitele Maxima Reality Vladimíra Zuzáka jako hlavní důvod návratu do města zmiňuje 47 procent klientů komfortní městské bydlení. "To znamená návrat do města, kde jsou služby a veřejná doprava. A důležitá je také eliminace ztráty času, která byla způsobená jak dojížděním do práce, tak stále houstnoucí dopravou," doplnil Zuzák. Do této kategorie podle něj patří i to, že si obyvatelé daného satelitu nezvykli na jiný způsob života mimo Prahu a v místě nového bydliště "nezapustili kořeny".

Ředitel společnosti Trigema Marcel Soural zmínil, že cena za nové bydlení už dávno není jediným kritériem, podle kterého se zájemci rozhodují. "Zatímco před dvěma lety podíl nejlevnějších bytů do 45.000 Kč za metr čtvereční činil 20 procent z celkových prodejů, v prvním čtvrtletí letošního roku už to bylo jen osm procent. Pokud není v blízkosti autobus nebo vlak, atraktivita takového bydlení výrazně klesá," sdělil Soural.

Podle mluvčí Central Group Marcely Fialkové roste zájem klientů o bydlení v centru Prahy. "Umožňují jim to vyšší příjmy. Kdo si před deseti lety mohl dovolit bydlet mimo město nebo ve starší zástavbě, dnes má na byt na okraji města v novostavbě. A ti, co měli před deseti lety na novostavbu na okraji, teď mají na byt blíže centru," dodala Fialková. Jako nejžádanější lokality jmenovala Žižkov, Holešovice, Palmovku, Vysočany a Libeň. V případě lokalit na okraji města je důležitá blízkost metra.

"Satelitní bydlení, charakteristické nepříliš propracovaným urbanismem a architekturou, mělo splňovat kritéria poklidného žití ve vlastním domě na venkově v kombinaci s dobrou dostupností do města. Z našeho pohledu se však jednalo o krátkodobý trend, který měl být alternativou k bydlení v panelových domech. Požadavky dnešní doby už jsou jiné,"
uzavřela ředitelka Skanska Reality Naďa Ptáčková.
0 komentářů
přidat komentář