Radnice v Havlíčkově Brodě neschválila krajem žádané peníze na knihovnu

Vložil
ČTK
14.06.2016 13:45

Havlíčkův Brod 14. června (ČTK) - Havlíčkobrodští zastupitelé neschválili návrh smlouvy na spolufinancování stavby krajské knihovny v  tomto městě, již připravuje kraj. Starosta Jan Tecl (ODS) dnes novinářům řekl, že podíl města by se přiblížil ke 100 milionům korun, což je příliš vysoká částka. Předpokládá ale, že se zastupitelé v tomto týdnu mimořádně sejdou znovu, aby mohli kraji předložit vlastní návrh smlouvy.

"Byl bych moc rád, abychom tam jako zastupitelé našli shodu na způsobu spolufinancování za město Havlíčkův Brod, kterého se nezříkáme," řekl starosta. Krajská knihovna zatím v Havlíčkově Brodě sídlí ve Staré Radnici, potřebuje více místa. Město o novou budovu bojuje léta. Kraj její stavbu nyní plánuje na volném pozemku u kulturního domu Ostrov. Podle Tecla ji zastupitelé nadále chtějí.

Podle krajského materiálu by město mohlo z třetiny zaplatit knihovnu a ze dvou třetin parkovací dům v jejím sousedství. Náklady na knihovnu včetně vybavení zřejmě převýší 160 milionů korun, dalších zhruba 30 milionů Kč by měl stát parkovací dům.

Místostarostka Ivana Mojžyšková (ČSSD) řekla, že v krajském návrhu takový problém neviděla. Podotkla, že přestěhováním knihovny do nových prostor by se uvolnilo 800 metrů čtverečních plochy, kterou by radnice mohla využívat jinak.

Spor se v pondělním zastupitelstvu týkal i výše městského příspěvku na provoz krajské knihovny. Doposud činí 7,6 milionu korun ročně. Na větší novou budovu by město mělo podle představ kraje dávat ročně alespoň deset milionů.

Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě působí ve třech pronajatých prostorách, využívá také zázemí městské knihovny. První rozhodnutí o  stavbě nové krajské knihovny v Brodě padlo už před lety, měla stát u  nemocnice. Tento projekt pak ale kraj opustil, protože upřednostnil jinou výstavbu v této lokalitě.

0 komentářů
přidat komentář

Související články