Budovy diagnostického ústavu v Brně čeká rekonstrukce

Vložil
ČTK
14.06.2016 13:25
Brno

Brno - Dvě památkově chráněné budovy diagnostického ústavu v Brně čeká rekonstrukce. Opravy za 16 milionů korun zaplatí ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Práce by měly být hotové v září. ČTK to dnes řekla ředitelka ústavu Renata Ježková.


Diagnostický ústav v Brně-Jundrově nemá stravovací provoz. "Nemůžeme také přijímat tolik dětí jako v minulosti. Naše kapacita je nyní asi 24 dětí, což je o třetinu méně než normálně," uvedla Ježková. Spádovou oblastí ústavu, v němž končí děti s poruchami chování, je přitom celá jižní Morava.

V opravených budovách bude nový stravovací provoz, ubytování pro rodiny s dětmi, diagnostické třídy, ale také prostory pro volnočasové aktivity, například posilovna nebo zimní zahrada.

Obě budovy z přelomu 19. a 20. století jsou památkově chráněné. Stojí ve vilové zástavbě ve Veslařské ulici, kde si stavěla letní sídla brněnská smetánka. Památkově chráněná je v obou případech pouze fasáda. Památkáři tak dohlížejí na výměnu oken, barevnost omítek nebo zachování štukových architektonických prvků.

V jednom z objektů v minulosti sídlil ústav pro nevidomé, druhý byl historicky soukromou vilou Hermine Ripkové von Rechthofen. Jejím autorem byl architekt August Prokop, který působil také jako památkář a pedagog, byl ředitelem Moravského průmyslového muzea.
0 komentářů
přidat komentář