Festival reSITE nabídne městům řešení, jak se vyrovnat s migrací

Vložil
ČTK
14.06.2016 13:20
Praha

Praha - Světoví experti na architekturu a urbanismus přivezou do Prahy řešení, jak se mohou evropská města vyrovnat s přílivem nových obyvatel. Osm stovek účastníků pátého ročníku festivalu reSITE se zapojí do hry, při které budou společně přemýšlet o městě a vymýšlet dostupné bydlení a design pro udržitelná a odolná města. Hlavním pojítkem je migrace, přičemž nejde jen o uprchlíky, ale také o mladou generaci toužící žít ve městě. Dvoudenní festival začne tento čtvrtek v budově Forum v Karlíně.


Volbou letošního tématu si organizátoři festivalu kladou za cíl přeladit pozornost z hranic jednotlivých států do měst, která jsou po tisíciletí přirozenými centry lidské migrace.

Pořadatelé pozvali světové odborníky z řad architektů, urbanistů, zástupců měst, investorů, developerů, vyučujících na univerzitách či sociálních aktivistů. Nejsilněji zastoupené bude Německo. Jednu z hlavních přednášek bude mít Martin Rein-Cano, který zaujal svět svou koncepcí multikulturního městského parku Superkilen v Kodani. Organizátoři pozvali i jednoho z hlavních urbanistů Mnichova Martina Klamta.

"Německá zkušenost s migrací je vrstevnatá, nejen proto, že je Německo vysněnou cílovou stanicí mnoha uprchlíků, a to v masovém měřítku, ale i kvůli zkušenosti se sloučením země a přelivem lidí mezi ekonomicky nevyrovnanými částmi sjednoceného Německa," uvedl programový ředitel reSITE Osamu Okamura.

Z New Yorku přijede Carl Weisbrod, expert na bytovou politiku a komisař územního plánování s více než třicetiletou zkušeností. Pracoval se starostou Michaelem Bloombergem i nynějším starostou New Yorku Billem de Blasiem. Dorazí i architektka Mimi Hoangová, která se specializuje na mikrojednotky pro mladé rodiny.

Po oba dny bude konference začínat v 09:30 a končit v 17:30. Mnohé odborníky bude možné potkat a diskutovat s nimi na veřejně přístupných akcích po Praze. Chybět nebude ani program pro veřejnost.

reSITE je nezisková platforma, jež podporuje pochopení a vzájemné působení urbanismu, politiky, kultury,a ekonomiky ve světě stále rostoucích měst. Do Prahy zve letos popáté světové špičky z oblasti městského plánování, architektury a městského rozvoje. Konference reSITE se dosud účastnilo přes 2300 hostů a do Prahy zavítalo přes 250 osobností globálního významu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články