Jak může architektura a urbanismus přispět v procesu udržitelné integrace?

15. benátské bienále architektury probíhá za podpory společnosti Schüco

Vložil
Tisková zpráva
14.06.2016 08:35
Schüco CZ s.r.o.

Šest měsíců věnovaných architektuře potrvá letos v Benátkách od 28. května do 27. listopadu. Patnáctý ročník mezinárodního architektonického bienále nese motto „REPORTING FROM THE FRONT“. Hlavním kurátorem byl jmenován Alejandro Aravena. Tento významný chilský architekt z ateliéru Elemental je laureátem prestižní Pritzkerovy ceny za architekturu. Do benátského bienále se opět zapojila společnost Schüco International KG, výrobce systémů pro okna, dveře a fasády, zastánce udržitelného opláštění objektů. Schüco letos podporuje hned tři prezentace, kromě výstavních příspěvků z Německa a Turecka se jedná o práci EPEA institutu Profesora Michaela Braungarta. 


Benátské bienále vytváří skvělé zázemí k prezentacím a diskusím. Letos již 15. ročník přehlídky architektury nabídne mezinárodnímu publiku inovativní témata a fenomény v oblasti stavebního umění a urbanismu. Podobně jako před dvěma roky na minulé výstavě se zde Schüco bude znovu zabývat především problematikou stavební kultury. Profesor Doktor Winfried Heusler, Senior Vice President Global Building Excellence ve společnosti Schüco, vysvětluje: “Bienále a Schüco do sebe dokonale zapadají. Potkáváme zde mnoho mezinárodně uznávaných architektů a využíváme příležitostí ke konstruktivním dialogům.“

Making Heimat. Germany, Arrival Country
Německý příspěvek pod heslem „Making Heimat. Germany, Arrival Country“ pochází z Německého muzea architektury (DAM). Prezentace nemůže být aktuálnější - konec konců, ubytování uprchlíků je pro Německo již měsíce důležitým tématem. Proto se organizátoři zabývají otázkami jako: Jakým výzvám čelí města, do nichž uprchlíci přicházejí? Jak se nově příchozí stanou společensky integrovanými občany? Jak může architektura a urbanismus přispět v procesu udržitelné integrace?

Darzanà: Two Arsenals, One Vessel
Příspěvek z Turecka, rovněž podporovaný společností Schüco a doprovázený mottem „Darzanà: Two Arsenals, One Vessel“, vytvořila Istanbulská nadace pro kulturu a umění (IKSV). Ústředním tématem projektu je společné kulturní dědictví dvou měst - Istanbulu a Benátek. Každé z těchto přístavních měst Středozemního moře se vyvíjelo zcela rozdílně: Benátky - muzejní město, Istanbul - velkoměsto. Přesto lze najít společný jazyk, který je spojuje, a to architektura.

A Building Like a Tree – A City Like a Forest
Třetí příspěvek od EPEA institutu, rovněž podporovaný společností Schüco, demonstruje možnost navrhovat budovy tak, aby přinášely užitek člověku i přírodě. Profesor Michael Braungart, zakladatel a CEO EPEA institutu (Environmental Protection Encouragement Agency Internationale Umweltforschung GmbH, Hamburg), zde představí svůj přírodou inspirovaný „Cradle to Cradle“ („Od kolébky ke kolébce“) koncept, na jehož vývoji se s ním podílel americký architekt a designér William McDonough: „Celebrating our Human Footprint: A Building Like a Tree – A City Like a Forest.“ Cílem jsou „zdravé“ domy a města. Podle tohoto konceptu by domy, stejně jako stromy, a města, stejně jako lesy, měly čistit vodu a vzduch a neprodukovat odpadky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články