Hrobka Ebner-Eschenbachové by mohla být obnovena v roce 2020

Vložil
ČTK
13.06.2016 07:45
Zdislavice (Kroměřížsko) - Obecně prospěšná společnost Czech National Trust (CNT) obnovuje park a kapli s hrobkou německy píšící moravské spisovatelky Marie von Ebner - Eschenbachové ve Zdislavicích na Kroměřížsku. Projekt si vyžádá asi 15 milionů korun, CNT se snaží získat peníze od dárců, na obnově pracují desítky dobrovolníků, zejména sympatizantů CNT. Společnost by ráda revitalizovala park a opravila hrobku do roku 2020, kdy se bude připomínat 190 let od narození spisovatelky, řekla dnes ČTK kurátorka projektu Eva Žallmanová.


Spisovatelka pocházela ze starého moravského šlechtického rodu Dubských z Třebomyslic. Narodila se 13. září 1830 ve Zdislavicích, provdala se za rakouského důstojníka Mořice Ebnera z Eschenbachu. V německy mluvícím prostředí je považována za významnou autorku 19. století, je přirovnávána k Boženě Němcové, v rodné zemi se ale takovému věhlasu netěší. Na Moravu přitom zasadila příběhy mnoha svých povídek a próz z venkovského prostředí. CNT chce upozornit nejen na její literární a kulturní odkaz, také její vztah k moravskému venkovu a sociální cítění, podporu nadaných dětí či vybudování chudobince.

Dvouhektarový park a hrobka s kaplí řadu let chátraly, loni Zlínský kraj investoval do statického zabezpečení objektu a bezplatně jej převedl na CNT. Objekt nyní podle Žallmanové vysychá, poté se postupně bude rekonstruovat.

Dobrovolníci nyní upravují zanedbaný park, částečně je obnovena jeho horní část. "Odstranili jsme náletové dřeviny, sekáme trávu a obnovujeme květnaté louky, nechali jsme odborně prořezat cenné dřeviny," uvedla Žallmanová. Spodní část parku je v prudkém svahu, kam se nedostane mechanizace, budou se proto pořádat dobrovolnické akce. Na letošek jsou podle Žallmanové naplánované dva dobrovolnické týdny, pomoci přijedou také lidé ze zahraničí.

Klasicistní hrobka byla postavena ve druhé polovině 19. století pod zámkem ve Zdislavicích, jsou v ní uloženi členové rodiny Dubských.

Czech National Trust je součástí celosvětové sítě národních trustů zabývajících se záchranou kulturního a přírodního dědictví. CNT vznikl koncem roku 2013 a opravu hrobky Marie von Ebner - Eschenbachové si vybral za svůj pilotní projekt. Na opravu pořádá sbírku, lidé mohou přispět na účet 270781337/0300.
0 komentářů
přidat komentář

Související články