Kasematy v městské hradbě u centra Olomouce budou možná přístupné

Vložil
ČTK
12.06.2016 19:05
Olomouc

Olomouc - Staré chodby odkryli dělníci při opravě městské hradby lemující areál letního kina v historickém centru Olomouce. Radnice uvažuje, že kasematy po rekonstrukci příležitostně zpřístupní veřejnosti. Oprava této části hradby má skončit v červenci a bude stát 2,4 milionu korun.


"Prostory uvnitř kasemat jsou velmi působivé. Byl bych rád, kdyby se je podařilo upravit, aby se sem mohla dostat i veřejnost alespoň při takových příležitostech, jako jsou například Dny evropského dědictví," sdělil ČTK primátorův náměstek Filip Žáček (ČSSD).

Radní návrh na zpřístupnění starých chodeb projednají s projektantem i památkáři. "Myslím, že není problém, aby byl vchod pro takové příležitostné návštěvy upraven," uvedl Miroslav Papoušek, který při rekonstrukci zastupuje olomoucké pracoviště Národního památkového ústavu.

Stavební firma postupně opravuje klenby i zdivo v podzemních chodbách a čistí interiér kasemat. Rekonstruován bude i zděný plot mezi galerií Podkova a kurtinou, což je přímá část hradby mezi střeleckými stanovišti. Radnice opravu této části městského opevnění zahájila kvůli tomu, že odborníci ve zdivu objevili statické poruchy. Zeď už byla v havarijním stavu, a to i kvůli kořenům nedalekého vzrostlého stromu.

Zedníci při opravě používají stejné metody jako jejich předchůdci před stovkami let, přičemž k dispozici mají původní cihly z počátku 19. století. "Výhodou je, že můžeme použít na místě nalezené staré pálené cihly. Jsou velmi kvalitní, mají také jiné rozměry než dnešní cihly a v neposlední řadě se díky nim sníží náklady na rekonstrukci hradební zdi," podotkl architekt Pavel Pospíšil, který je autorem projektu.

Oprava se týká nejmladší částí opevnění v této části Olomouce, která pochází z let 1810 až 1820. Naopak nejstarší část fortifikace v tomto místě pochází už ze 13. století. Uvnitř kasemat byla odkryta i zasypaná kamenná hradební zeď z let 1445 a 1446, kterou byla městská fortifikace rozšířena po připojení tehdejšího předměstí Bělidla. Pekární ulice, kterou nyní lidé k hradbě přicházejí, existuje od roku 1812, kdy byla v těchto místech proražena původní středověká hradba.
0 komentářů
přidat komentář